Η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία αντιμετωπίζει επιθέσεις στην Τσεχία

Η έρευνα έδειξε ότι το 76% των ατόμων με αναπηρία είχαν αντιμετωπίσει κάποια μορφή βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους τα τελευταία πέντε χρόνια. [Shutterstock/VGstockstudio]

Τα άτομα με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η In IUSTITIA. Μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων δέχθηκαν επίθεση κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.

Η έρευνα έδειξε ότι το 76% των ατόμων με αναπηρία είχαν αντιμετωπίσει κάποια μορφή βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι πιο συνηθισμένες μορφές βίας ήταν η λεκτική κακοποίηση, ο εκφοβισμός ή οι απειλές. Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ανέφερε επίσης ότι βίωσε σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις.

«Το ποσοστό εμπειρίας με επιθέσεις ήταν υψηλό, γεγονός που, σύμφωνα με ξένες έρευνες, υποδηλώνει ότι τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν περισσότερο από τη βία σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Václav Walach.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του In IUSTITIA, δικηγόρο Klára Kalibová, τα άτομα με αναπηρία δεν προστατεύονται επαρκώς από το ποινικό δίκαιο.

«Η θυματοποίησή τους είναι τεράστια», δήλωσε η Kalibová, προσθέτοντας ότι το ποινικό δίκαιο πρέπει να ενισχυθεί άμεσα για την καλύτερη προστασία των ατόμων με αναπηρία και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Σε έρευνα της In IUSTITIA διαπιστώθηκε ότι το 75% των ερωτηθέντων με αναπηρία είχε βιώσει λεκτική επίθεση, ενώ το 39% είχε εκφοβιστεί ή απειληθεί. Περίπου το 35% είχε βιώσει σωματική επίθεση και περίπου το 27% των ερωτηθέντων είχε βιώσει σεξουαλική επίθεση. Οικονομική βία, η οποία περιλαμβάνει κλοπή ή κατάχρηση πιστωτικών καρτών, είχε βιώσει το 22% των ερωτηθέντων.

Περίπου το 80% των ατόμων που δέχθηκαν επίθεση δεν κατήγγειλαν την υπόθεση στην αστυνομία. Οι ερωτηθέντες εξηγούσαν την απόφασή τους, για παράδειγμα, με το ότι δεν πίστευαν ότι η καταγγελία της επίθεσης θα τους βοηθούσε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν εμπιστεύονταν επίσης την αστυνομία ή δεν γνώριζαν πώς να καταγγείλουν την επίθεση.