Η παρακμή της γαλλικής γλώσσας θα κοστίσει 120.000 θέσεις εργασίας μέχρι 2020

EurActiv.gr

Η μείωση του αριθμού των γαλλόφωνων παγκοσμίως θα μπορούσε να κοστίσει στη Γαλλία 120.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 και 500.000 μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από τον Πρόεδρο Francois Hollande.

«Εάν δεν γίνει μεγάλη προσπάθεια, είναι πιθανό να βιώσουμε μια υποχώρηση», έγραψε ο συντάκτης της έκθεσης, βετεράνος οικονομολόγος Jacques Attali.

«Αυτή η παρακμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια του μεριδίου της αγοράς για τις γαλλικές εταιρείες, στην κατάρρευση της χρήσης του δικαίου της ηπειρωτικής Ευρώπης προς όφελος του αγγλοσαξονικού δικαίου των επιχειρήσεων, και στη μείωση της ελκυστικότητας των πανεπιστημίων, του πολιτισμού και των προϊόντων που προέρχονται από τη Γαλλία και στα γαλλικά», πρόσθεσε.

Κάποτε επικρατούσα γλώσσα της διπλωματίας, τα γαλλικά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χάσει έδαφος απέναντι στα αγγλικά. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι σωστές πολιτικές σε εκπαίδευση και βιομηχανία, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των γαλλόφωνων από τους 230 εκ σήμερα στο 770εκ μέχρι το 2050.

Αντίθετα, ο αριθμός θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω κάτω από 200εκ μέχρι το 2050.

Υπάρχουν 37 «γαλλόφωνες» χώρες, όπου τα γαλλικά είναι είτε επίσημη γλώσσα είτε ομιλείται από τουλάχιστον το ένα πέμπτο του πληθυσμού – καθιστώντας την «τεράστιο και αναξιοποίητο» οικονομικό πόρο, ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με περσινή έρευνα της Eurostat, το 94% των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λύκειο) μαθαίνουν αγγλικά για πρώτη ξένη γλώσσα.

Τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά έπονται στην κατάταξη, ωστόσο αρκετά πιο πίσω.

Τα γαλλικά μελετώνται από το 19% των μαθητών στην πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο) και 23% στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (λύκειο). Εν συνεχεία είναι τα γερμανικά (9% και 21%) και τα ισπανικά (6% και 18%).

Η κυριαρχία των αγγλικών ξεκινά από μικρή ηλικία, με το 83% των μαθητών να υιοθετούν την γλώσσα του Shakespeare στην πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πάνω δηλαδή από το 73% ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Eurostat.

EurActiv.gr με Reuters

X