Η μαζική αύξηση των αιτούντων άσυλο προκαλεί αντιπαραθέσεις στη Στυρία της Αυστρίας

By November, 30,000 people had applied for asylum in Austria, compared to 15,000 in 2020. [EPA-EFE / FEHIM DEMIR]

ΒΙΕΝΝΗ

30.000 άνθρωποι είχαν ζητήσει άσυλο στην Αυστρία, μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ μόνο 15.000 είχαν ζητήσει άσυλο όλο το 2020, αναγκάζοντας κέντρα προσφύγων, όπως αυτό του Στάινχαους και του Λεόμπεν, να ανοίξουν εκ νέου. 

«Το Λεόμπεν πρέπει να παραμείνει στο μυαλό των ανθρώπων ως πόλη των ορυχείων και του πολιτισμού και όχι ως προπύργιο του ασύλου», δήλωσε ο πρόεδρος του ακροδεξιού περιφερειακού κόμματος FPÖ του Λεόμπεν, Μάρκο Τρίλερ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για το κλείσιμο του κέντρου προσφύγων.

Μέχρι τον Νοέμβριο, 30.000 άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Αυστρία το 2021. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των προσφύγων που ζητούσαν άσυλο στη χώρα είχε ήδη διπλασιαστεί σε σύγκριση με το σύνολο του 2020, όταν 15.000 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο.

Η εισροή αιτούντων άσυλο έχει προκαλέσει την υπερφόρτωση των κέντρων, προκαλώντας ανησυχία στους εκεί διαμένοντες.

«Μεταξύ 250 και 300 αιτούντων άσυλο φιλοξενούνται εδώ, δύο μήνες τώρα. Αρχικά, είχε ειπωθεί ότι θα ήταν το πολύ 80 ή 100», δήλωσε ο Ράινχαρντ Ράιζινγκερ, σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Σπιτάλ SPÖ στο Σέμερινγκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια, αλλά τα κέντρα προσφύγων απαγορεύουν την είσοδο στους κατοίκους, ενώ οι πρόσφυγες επισκέπτονται τακτικά τα καταστήματα της πόλης σε μεγάλους αριθμούς, πρόσθεσε.

Περίπου οι μισοί από τους αιτούντες άσυλο είναι νεαροί άνδρες, οι υπόλοιποι είναι οικογένειες.

(Nikolaus J. Kurmayer, Oliver Noyan | EURACTIV.de)