Η Λιθουανία θα ενισχύσει την ασφάλεια εκεί όπου ζουν οι απορριφθέντες για άσυλο

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας συνέταξε τροπολογίες που επιτρέπουν στους απορριφθέντες των αιτούντων ασύλου να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Τα μέτρα δημόσιας ασφάλειας θα ενισχυθούν στους δήμους όπου ζουν απορριφθέντες των αιτούντων ασύλου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας συνέταξε τροπολογίες που επιτρέπουν στους απορριφθέντες των αιτούντων ασύλου να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα.

«Οι παράνομοι μετανάστες θα αρχίσουν να κινούνται ελεύθερα στη χώρα μας σταδιακά, δεν θα υπάρξει μαζική έξοδος, αλλά ακόμη και αν απελευθερώσουμε σταδιακά την κυκλοφορία τους, πρέπει να αξιολογήσουμε τους κινδύνους και να είμαστε προετοιμασμένοι να τους διαχειριστούμε», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Agnė Bilotaitė.

Αν και «δεν υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, γνωρίζουμε από προηγούμενες εμπειρίες διαχείρισης κρίσεων ότι η εκ των προτέρων ετοιμότητα και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι πολύ αποδοτικές και μειώνουν τις περιττές εντάσεις», πρόσθεσε.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το υπουργείο της προετοιμάζεται «ακόμη πιο υπεύθυνα», πρόσθεσε.

Οι επικεφαλής της Κρατικής Συνοριοφυλακής, του Τμήματος Μετανάστευσης και του Αστυνομικού Τμήματος παρουσίασαν την Πέμπτη (9 Μαΐου) στους δημάρχους ένα σχέδιο δράσης για τους περιορισμούς στη μετακίνηση των μεταναστών και τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας του πληθυσμού και των ίδιων των παράνομων μεταναστών.

Οι παράνομες προσπάθειες των μεταναστών να ταξιδέψουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι μερικοί από τους πιθανούς κινδύνους. «Παρόλο που [οι μετανάστες] δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα, είναι πιθανό να υπάρξουν προσπάθειες και αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της απάτης και της εμπορίας ανθρώπων», αναφέρεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών. Ένα άλλο πιθανό ζήτημα μπορεί να είναι τα εγκλήματα μίσους σε περιοχές όπου ζουν παράνομοι μετανάστες.

Πέρυσι η Λιθουανία είδε αύξηση των μεταναστών που εισέρχονταν στη Λιθουανία μέσω των συνόρων της Λευκορωσίας.

Από τους 2.704 μετανάστες που ζουν επί του παρόντος σε πέντε κέντρα καταγραφής, οι 1.467 έχουν το καθεστώς των παράνομων μεταναστών λόγω του ότι δεν έχουν υποβάλει αίτηση ή δεν τους έχει χορηγηθεί άσυλο. Καθώς όλες οι νομικές διαφορές έχουν επιλυθεί, οι άνθρωποι θα πρέπει «αργά ή γρήγορα να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του. Άλλοι μετανάστες είτε έλαβαν καθεστώς ασύλου είτε οι αιτήσεις τους εκκρεμούν ακόμη.

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας αποφασίζει επί του παρόντος αν θα παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε αιτούντες άσυλο και παράνομους μετανάστες. Οι αλλοδαποί θα αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα μετά από 12 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής τους.