Η Λιθουανία αναγνωρίζει τους Ουκρανούς που απελάθηκαν από τη Ρωσία ως εξόριστους

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι μεταξύ των εξόριστων υπάρχουν 200.000 παιδιά, γεγονός που παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (UNCRC), καθώς και τις Συμβάσεις της Χάγης και της Γενεύης. [Shutterstock/Ruslan Lytvyn]

Το λιθουανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τις απελάσεις Ουκρανών από τη Ρωσία ως εξορίες του ουκρανικού λαού.

Την Πέμπτη (16 Ιουνίου) το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα σχετικά με την απαγωγή και την παράνομη απέλαση Ουκρανών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Καταδικάζει την εκδίωξη από τη Ρωσική Ομοσπονδία περισσότερων από ένα εκατομμύριο Ουκρανών πολιτών από τα σπίτια τους και τις αναγκαστικές απελάσεις στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον προσωρινό έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να καταργηθεί η ουκρανική ταυτότητα και να πραγματοποιηθεί η αναγκαστική αφομοίωση των πολιτών.

«Το ψήφισμα μας υπενθυμίζει επίσης την έναρξη των μαζικών εκτοπίσεων πριν από 81 χρόνια και εφιστά την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία. Όχι μόνο ο πόλεμος, η δολοφονία αθώων πολιτών, αλλά και οι εκτοπίσεις», δήλωσε η Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Seimas.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι μεταξύ των εξόριστων υπάρχουν 200.000 παιδιά, γεγονός που παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (UNCRC), καθώς και τις Συμβάσεις της Χάγης και της Γενεύης.

Η Mikulėnienė πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα νέο από την επιθετική Ρωσία, είτε ήταν πριν από 80 χρόνια είτε σήμερα – τα ίδια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις απελάσεις, τις πολιτικές και τη στρατιωτική επιθετικότητα που οδηγούν μια μεμονωμένη χώρα, και ίσως ολόκληρες περιοχές, σε πιθανό λιμό και άλλους στόχους».

Το ψήφισμα καλεί τις άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν την αρχή της παγκόσμιας δικαιοδοσίας για τη διερεύνηση και τη δίωξη των προσώπων που επιβλέπουν την απέλαση των Ουκρανών, πραγματοποιούν αναγκαστικές απελάσεις, διαπράττουν βίαιες ανθρώπινες πράξεις, γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.

Καλεί τα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς να αναγνωρίσουν και να διώξουν τις απελάσεις, τη γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον του ουκρανικού λαού.