Η κυβέρνηση της Σλοβακίας λαμβάνει καθυστερημένα μέτρα με τα νοσοκομεία να καταρρέουν

Σύμφωνα με την πρόταση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ, στους μη εμβολιασμένους θα απαγορεύεται η συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις, η επίσκεψη σε κέντρα ευεξίας και σε πισίνες. [EPA-EFE / Szilard Koszticsak]

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας – η οποία μέχρι πρότινος δίσταζε να παρέμβει- θα συζητήσει την Πέμπτη την αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, καθώς τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν πλέον έλλειψη κρεβατιών εξοπλισμένων με αναπνευστήρες, έλαβαν εντολή από τον υπουργό Υγείας να αναβάλουν ορισμένες προγραμματισμένες επεμβάσεις. 

Σύμφωνα με την πρόταση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ, στους ανεμβολίαστους θα απαγορεύεται η συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις, η επίσκεψη σε κέντρα ευεξίας ή σε πισίνες. Ο Χέγκερ επιθυμεί τα αυστηρότερα μέτρα να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση θα τα επανεκτιμήσει. 

Με το 45% του πληθυσμού εμβολιασμένο, το ποσοστό εμβολιασμού στη Σλοβακία είναι το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των κρατών μελών μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πρόβλημα υπάρχει και με το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών. Το ένα τρίτο από αυτούς παραμένει ανεμβολίαστο.

Τα καλά νέα είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό αυξάνεται. Η Σλοβακία ξεκίνησε να διαθέτει επίσης τρίτη δόση εμβολίου για άτομα άνω των 55 ετών. 

Το ιατρικό προσωπικό και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η Σλοβακία δεν μπορέσει να επιβραδύνει την πανδημία, η χώρα οδεύει προς ανθρωπιστική καταστροφή. Την Τρίτη, είχαν απομείνει μόνο 20 κρεβάτια με αναπνευστήρες σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός των θετικών στον ιό ασθενών σπάει ρεκόρ. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων, κυρίως ανεμβολίαστων, αυξάνεται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις περιοχές με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού.