Η Κομισιόν επιθυμεί να ενισχύσει καλύτερα τα συστήματα υγείας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων

Αγκάθι η νοσηλεία για τις περιφέρειες της Ευρώπης; [Spotmatik Ltd/ Shutterstock]

Μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της, η ΕΕ επενδύει 8 δισ. ευρώ στην ιατρική περίθαλψη για τις περιφέρειες της Ευρώπης, όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη εξακολουθεί συχνά να παραμένει επιθυμία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος πώς μπορούν να επενδυθούν καλύτερα τα χρήματα στο μέλλον, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν συχνά κακή πρόσβαση στα συστήματα υγείας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει ένα ταξίδι που διαρκεί ώρες μέχρι το επόμενο νοσοκομείο, υπάρχει έλλειψη γιατρών σε αγροτικές περιοχές και ελάχιστα προληπτικά μαθήματα υγείας. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ιατρική περίθαλψη όχι μόνο μεταξύ των περιφερειών στη Γερμανία αλλά και σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Ανδρουκαΐτης και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν στοχευμένα να υποστηριχθούν αυτές οι περιφέρειες χρησιμοποιώντας τα διαρθρωτικά ταμεία. Αντάλλαξαν επίσης ιδέες με εκπροσώπους του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης.

Από τα συνολικά περισσότερα από 350 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης – η οποία αποσκοπεί στην προσέγγιση των συνθηκών διαβίωσης στις περιφέρειες της Ευρώπης – περίπου 8 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην υγειονομική περίθαλψη μεταξύ 2014 – 2018.

Αυτή η χρηματοδότηση στήριξε επενδύσεις σε υποδομές για να εξασφαλίσει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ή επενδύθηκε σε σχέδια για την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών ή τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας.

Το 3% δαπανήθηκε για την πρόληψη, το 80% για τη θεραπεία ασθενειών

Στην πραγματικότητα, η υγειονομική περίθαλψη είναι ευθύνη των κρατών μελών και δεν περνά υπό τον έλεγχο της Κομισιόν. Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, σχεδόν το 70% των Ευρωπαίων υποστήριξε την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Σε μια έκθεση του 2017 σχετικά με την υγεία των πληθυσμών της ΕΕ και των εθνικών συστημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν μόνο σημαντικές διαφορές σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η έκθεση ανέφερε ότι η Γερμανία, η οποία γενικά έχει καλή βαθμολογία, είχε μεγάλες διαφορές όσον αφορά την κάλυψη. Συγκεκριμένα, υπάρχει έντονη έλλειψη ιατρών στα ανατολικά γερμανικά κράτη.

Ταυτόχρονα, κανένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ δεν ξοδεύει αναλογικά τόσα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη όπως η Γερμανία. Κατά μέσο όρο, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 3.996 ευρώ κατά κεφαλήν το 2015, δηλαδή κατά 43% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ωστόσο, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αλλάζει, δίνοντας ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη.

“Η δαπάνη μόνο του 3% των προϋπολογισμών για την πρόληψη, σε σύγκριση με το 80% για τη θεραπεία ασθενειών, απλά δεν είναι αρκετή”, δήλωσε ο Επίτροπος Ανδρουκαΐτις. “Χρειαζόμαστε καλύτερη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, έτσι ώστε οι αίθουσες έκτακτων περιστατικών να μην είναι το πρώτο σημείο επαφής των ανθρώπων”, πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα της συζήτησης με τους Επιτρόπους και τους εκπροσώπους της υγείας ήταν παρόμοια: εάν η ΕΕ επιθυμεί να δαπανήσει τα διαρθρωτικά της κεφάλαια για καλύτερη ιατρική περίθαλψη για τις περιφέρειές της, χρειάζεται πρωτίστως να γίνουν επενδύσεις στην τοπική υγειονομική υποστήριξη, για παράδειγμα συνδέοντας την υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικες υπηρεσίες.

Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι ακριβές νοσηλίες – και ότι, ιδανικά, οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές θα γλίτωναν το μακρινό ταξίδι για το πλησιέστερο νοσοκομείο.

(το κείμενο επιμελήθηκε στα Ελληνικά ο Θοδωρής Καραουλάνης)