Η Ιταλία καταγράφει αύξηση των εμβολιασμών μετά την ανακοίνωση του σούπερ COVID διαβατηρίου

Η ανακοίνωση της παραλλαγής Omicron στην Ιταλία και η δυνατότητα αναμνηστικού εμβολιασμού πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του πλήρους κύκλου εμβολιασμού μπορεί να επηρέασαν την αύξηση των αριθμών. [Shutterstock/MikeDotta]

ΡΩΜΗ

Σημαντική αύξηση των εμβολιασμένων καταγράφεται στην Ιταλία, μετά την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός Super COVID Pass, που θα ισχύει μόνο για πλήρως εμβολιασμένα άτομα και για άτομα που έχουν ήδη νοσήσει και αναρρώσει. Το 87,2% των Ιταλών πολιτών άνω των 12 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Η ανακοίνωση της εμφάνισης της παραλλαγής Omicron στην Ιταλία και η δυνατότητα λήψης της τρίτης δόσης μετά από 5 μήνες από την ολοκλήρωση του κανονικού κύκλου εμβολιασμού, ενδέχεται να επέδρασε στη σημαντική μεταβολή των αριθμητικών δεδομένων.

Το Σάββατο (27 Νοεμβρίου) έκαναν το εμβόλιο 247.000 άτομα, σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα 151.000 του προηγούμενου Σαββάτου (20 Νοεμβρίου). Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση κατά 40% των ατόμων που πραγματοποίησαν την πρώτη δόση.

«Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Την Παρασκευή φτάσαμε σε ρεκόρ τρίτης δόσης και αναμένουμε περαιτέρω σημαντική αύξηση για την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα.

Η χώρα βρίσκεται στη μέση ενός 4ου κύματος με γενική αύξηση των λοιμώξεων,: τη Δευτέρα (29 Νοεμβρίου) καταγράφηκαν 7.975 νέα κρούσματα και 65 θάνατοι.

Για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, η ιταλική κυβέρνηση ενίσχυσε την εκστρατεία εμβολιασμού, ιδίως για τον τρίτο εμβολιασμό: από την 1η Δεκεμβρίου, και οι ηλικίες 18-39 μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, οι λίστες αναμονής για την τρίτη δόση έχουν μακρύνει πολύ: τα περισσότερα κέντρα δεν έχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι τον Ιανουάριο ή ακόμη και τον Φεβρουάριο. Οι περιφέρειες εργάζονται για να οργανώσουν περισσότερα ραντεβού και να επαναλειτουργήσουν ορισμένα κέντρα ακόμα.

Από τις 6 Δεκεμβρίου, στις περιοχές όπου τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να βγουν για σοβαρούς λόγους μόνο με αρνητικό τεστ COVID που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

(Eleonora Vasques | EURACTIV.com)