Η Ιταλία επιτρέπει στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το Gregoretti μετά από συμφωνία με την ΕΕ

Η Ιταλία επέτρεψε σε 116 διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν από πλοίο της ακτοφυλακής την Τετάρτη (31 Ιουλίου) με την υποστήριξη του Υπουργού Εσωτερικών, Matteo Salvini, αφότου πέντε χώρες της ΕΕ και η Εκκλησία συμφώνησαν να μοιραστούν την ευθύνη για τη φροντίδα τους.

Ο ακροδεξιός υπουργός χρησιμοποίησε το Facebook προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή του, λέγοντας: «Θα δώσω εξουσιοδότηση (για τους μετανάστες) να αποβιβαστούν στις επόμενες ώρες».

Μέχρι το απόγευμα, οι 116 άνδρες μετανάστες, τους οποίους είχε αναγκάσει να παραμείνουν στο πλοίο που αγκυροβόλησε στη Σικελία επί πέντε ημέρες, είχαν πατήσει στην ξηρά.

Οι ιταλοί εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις συνθήκες στο πλοίο της ακτοφυλακής, Bruno Gregoretti, όπου οι μετανάστες είχε αναφερθεί ότι είχαν μόνο μία τουαλέτα μεταξύ τους.

Μία εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο AFP ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία θα συνδράμουν την ιταλική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τη φροντίδα των μεταναστών.

Η Επιτροπή δεν διέρρευσε τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν οι μετανάστες μεταξύ των χωρών υποδοχής, αλλά η αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περισσότεροι θα μείνουν στην Ιταλία.

Το ζήτημα αναμενόταν να επαναληφθεί ξανά, με τον Σαλβίνι την Τετάρτη να απαγορεύει επίσημα την είσοδο στα ιταλικά ύδατα του Alan Kurdi – ενός σκάφους διάσωσης που διευθύνεται από τη γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση Sea-Eye – μετά την απομάκρυνση από τα ύδατα της Λιβύης 40 μεταναστών από τη Δυτική Αφρική.

Ο Σαλβίνι έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή εναντίον των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα και μεταφέρονται στην Ιταλία, κάτι που λέει ότι προσδίδει άδικο βάρος στην κρίση.

Ιταλία: Δεκάδες μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι στο πλοίο Gregoretti της ιταλικής ακτοφυλακής

Επιτράπηκε η αγκυροβόληση στο λιμάνι Augusta της Σικελίας σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής το οποίο βρέθηκε στη Μεσόγειο με περισσότερους από 130 επιβαίνοντες μετανάστες, αλλά η Ρώμη αρνήθηκε την Κυριακή να επιτρέψει την αποβίβαση τους μέχρι να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ

 «Δράστε άμεσα»

Περίπου 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη με δύο ετοιμόρροπες βάρκες, διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές την προηγούμενη Πέμπτη (24 Ιουλίου) και μεταφέρθηκαν στο πλοίο της ακτοφυλακής Bruno Gregoretti.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα την ίδια μέρα που τουλάχιστον 115 άλλοι μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της λιβύης – η πιο θανατηφόρα τραγωδία της Μεσογείου φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Πολλοί μετανάστες στο Gregoretti είχαν ήδη μεταφερθεί για ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που βρισκόταν στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, των δύο παιδιών της και του συντρόφου της, αλλά και άλλων 15 ανηλίκων.

Ωστόσο, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini είχε επαναλάβει ότι οι υπόλοιποι μετανάστες δεν θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν το σκάφος μέχρις ότου άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν να τους παραλάβουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι 14 μέλη της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο αναδιανομής προσφύγων που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και οκτώ δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν ενεργά.

Η πρόταση προκάλεσε την οργή του Σαλβίνι επειδή συνεχίζει να επιτρέπει στους μετανάστες να αποβιβαστούν στην επικράτεια της χώρας του.

«Έχει βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για τις γυναίκες και τους άνδρες που παραμένουν αποκλεισμένοι στο πλοίο Gregoretti», δήλωσε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Macron την Τετάρτη.

«Θα αποβιβαστούν στην Ιταλία, στη συνέχεια θα είναι ευπρόσδεκτοι σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Η χώρα μας είναι πιστή στις αρχές της: ευθύνη, αλληλεγγύη και ευρωπαϊκή συνεργασία».

Η Γαλλία δήλωσε ότι θα λάβει 30 «πρόσφυγες και όχι οικονομικούς μετανάστες» ενώ η Εκκλησία δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει 50 άτομα στο κέντρο Rocca di Papa στο νότο της πρωτεύουσας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή (28 Ιουλίου) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «δράσει άμεσα» προκειμένου να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω θανάτων.

Ο πρώην αρχηγός του ιταλικού ναυτικού Giuseppe De Giorgi, ο οποίος ξεκίνησε το σχέδιο διάσωσης Mare Nostrum το 2013, επαίνεσε το πλήρωμα του Gregoretti που «κόντρα στα πάντα δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν με τιμή το καθήκον τους ως ναυτικοί για να προστατεύσουν τις ζωές στη θάλασσα».

Τον Αύγουστο του 2018, περισσότεροι από 150 άνθρωποι παρέμειναν επάνω στο ιταλικό πλοίο Diciotti για πάνω από μία εβδομάδα, προτού επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ιταλικής Εκκλησίας, της Αλβανίας και της Ιρλανδίας, γεγονός που τους επέτρεψε να αποβιβαστούν.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης αναφέρει ότι 3.700 μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι σήμερα στις ιταλικές ακτές, συμπεριλαμβανομένων 950 ατόμων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

X