Η Ισπανία θα εγκρίνει την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του COVID-19 το φθινόπωρο

Ο νέος κύκλος εμβολιασμού θα ξεκινήσει με τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ζουν σε οίκους ευγηρίας και στη συνέχεια θα προχωρήσει σταδιακά προς τα κάτω ανά ηλικιακές ομάδες, δήλωσαν πηγές του Υπουργείου Υγείας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων. [Shutterstock/hedgehog94]

Η Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το ερχόμενο φθινόπωρο μια τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του COVID-19, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες.

«Θα υπάρξει μια τέταρτη δόση για όλο τον πληθυσμό, αυτό έχει αποφασιστεί από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας (…) Πιθανώς, μια ημερομηνία που μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι γύρω στο φθινόπωρο, επειδή περιμένουμε (…) την άφιξη νέων εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει (…) μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε η Ντάριας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό La Sexta.

Ο νέος κύκλος εμβολιασμού θα ξεκινήσει με τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ζουν σε οίκους ευγηρίας και στη συνέχεια θα προχωρήσει σταδιακά προς τα κάτω ανά ηλικιακές ομάδες, δήλωσαν πηγές του Υπουργείου Υγείας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ισπανία έχει καταγράψει περίπου 107.000 θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει τις «κακές επιδόσεις» της ισπανικής Εισαγγελίας στη διαλεύκανση περισσότερων από 35.000 θανάτων ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας COVID-19 τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους «φακέλους COVID-19» έκλεισαν χωρίς τη μαρτυρία των συγγενών των θυμάτων ή χωρίς οποιαδήποτε ζωτικής σημασίας πληροφορία που θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες για μελλοντικές έρευνες, αφήνοντας έτσι άπλετο χώρο για «ατιμωρησία», είχε εκφράσει το ισπανικό παράρτημα της ΜΚΟ.