Η Ισπανία συνεχίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κίνηση στον κόσμο με το Μαρόκο

Αυτό το καλοκαίρι, πάνω από τρία εκατομμύρια Βορειοαφρικανοί αναμένεται να μεταναστεύσουν στην πατρίδα τους από την Ευρώπη. [Shutterstock/underworld]

Η Ισπανία θα επαναλάβει την Τετάρτη την επιχείρηση Crossing the Strait για τρεις μήνες μετά από ένα διετές κλείσιμο λόγω της πανδημίας και της διπλωματικής κρίσης με το Μαρόκο.

Η επιχείρηση, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κίνηση στον κόσμο μεταξύ δύο ηπείρων, εφαρμόστηκε το 1986 για να διευκολύνει τη ροή εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω του στενού μήκους 15 χιλιομέτρων που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αυτό το καλοκαίρι, πάνω από τρία εκατομμύρια Βορειοαφρικανοί αναμένεται να μεταναστεύσουν στην πατρίδα τους από την Ευρώπη.

«Είναι σαν να κάνεις ποδήλατο, μέσα σε δύο χρόνια κλεισίματος δεν έχουμε ξεχάσει τι πρόκειται να έρθει», δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Manuel Piedra, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Υπηρεσιών του Algeciras Manuel Piedra, μιας πόλης στο μακρινό νότο της Ισπανίας που συνδέεται με το Μαρόκο.

Το λιμάνι της Αλγεσίρας, μαζί με το λιμάνι της Ταρίφα στο Κάντιθ, αποτελούν τα δύο σημεία-κλειδιά της επιχείρησης λόγω της εγγύτητάς τους με τα λιμάνια της Ταγγέρης στο Μαρόκο και της Θέουτα, ισπανικό έδαφος στη βόρεια Αφρική.

Η επιχείρηση επηρεάζει επίσης άλλα λιμάνια στη νότια Ισπανία και το βόρειο Μαρόκο, όπως το Motril στη Γρανάδα, το οποίο φέτος αναμένει να εξυπηρετήσει 150.000 επιβάτες στα δρομολόγιά του προς τις μαροκινές πόλεις Nador και Ahucemas και την ισπανική πόλη Melilla.

Πάνω από 15.995 Ισπανοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για τη φετινή επιχείρηση και οι αρχές είναι βέβαιες ότι θα κυλήσει ομαλά, παρά το γεγονός ότι το Μαρόκο δέχτηκε μόλις πρόσφατα να επαναλάβει τις θαλάσσιες συνδέσεις με την Ισπανία τον Απρίλιο μετά από διπλωματική διαμάχη.

Στην πρώτη επιχείρηση που πραγματοποιείται μετά την πανδημία, οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ισπανία θα πρέπει να ακολουθούν ορισμένα πρωτόκολλα υγείας, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατη αρνητική εξέταση.

Οι διοργανωτές δήλωσαν επίσης ότι τα εισιτήρια πρέπει να αγοράζονται ηλεκτρονικά εκ των προτέρων για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός και οι ουρές.

Το μέτρο επικρίθηκε από την ισπανική ΜΚΟ Φίλοι του Μαρόκου, η οποία δήλωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Βορειοαφρικανών δεν έχει πρόσβαση ή δεν χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως καθημερινό εργαλείο.