Η Ισπανία προσφέρεται να υποδεχθεί 2.000 Ουκρανούς πρόσφυγες από τη Μολδαβία

Ο Σάντσεθ έκανε τη δήλωση αυτή την Παρασκευή (3 Ιουνίου) σε συνέντευξη Τύπου με την Μάια Σάντου της Μολδαβίας, στην πρώτη επίσκεψη Ισπανού πρωθυπουργού στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα. [EPA-EFE/DUMITRU DORU]

Η Ισπανία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει 2.000 από τους 80.000 Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μολδαβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κισινάου, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σάντσεθ έκανε τη δήλωση αυτή την Παρασκευή (3 Ιουνίου) σε συνέντευξη Τύπου με την Μάια Σάντου της Μολδαβίας, στην πρώτη επίσκεψη Ισπανού πρωθυπουργού στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, μια επίσκεψη που συνέπεσε με την 100ή ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μιλώντας στο Κισινάου, το οποίο απέχει λιγότερο από μία ώρα από τα ουκρανικά σύνορα, ο Σάντσεθ καταδίκασε τη «βάναυση επιθετικότητα» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ουκρανία και τους γείτονές της, όπως η Μολδαβία, που επίσης υφίστανται τις συνέπειες της εισβολής.

«Η Ισπανία είναι με τη Μολδαβία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει επίσης την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, στα οποία περιλαμβάνεται και το αποσχισθέν κράτος της Υπερδνειστερίας, ένα κομμάτι γης κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία που έχει παρουσία ρωσικού στρατού.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην πρόθεση της Μολδαβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σάντου δήλωσε ότι η χώρα της διανύει μια «περίπλοκη» περίοδο, προσθέτοντας ότι η Μολδαβία είχε ζητήσει την ειρήνη από τα πρώτα στάδια του πολέμου της διπλανής πόρτας και είχε ανοίξει τα σύνορά της στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επίσης επηρεάσει την οικονομία της Μολδαβίας, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να εξάγει και να εισάγει προϊόντα πέρα από τα σύνορα της.