Η Ισπανία δίνει παράδειγμα αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

[Handout photo/EPA/EFE]

Έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας για την υποδοχή του Aquarius και την «εφαρμογή στην πράξη» των ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών αξιών, απηύθυνε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Elhadj As Sy, χθες (17 Ιουνίου).

Η Ισπανία «άνοιξε την αγκαλιά της σε μια εποχή που πολλοί απορρίπτουν τους πρόσφυγες και δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη», δήλωσε στο AFP ο κ. Sy.

«Αναμένουμε από την Ευρώπη να εφαρμόσει στην πράξη τις ανθρωπιστικές αξίες που προωθεί, όπως έγινε σήμερα», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, επέτρεψε στο Aquarius να αποβιβαστεί στη Βαλένθια «προκειμένου να βοηθήσει στην αποφυγή μιας ενδεχόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής» και «να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όπως τόνισε ο κ. Sy, η περίπτωση του Aquarius μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίζεται τη μετανάστευση.

«Αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι η ανθρώπινη στήριξη και βοήθεια», σημείωσε.

Επιπλέον, εξήρε την προσφορά της Γαλλίας να δεχτεί μετανάστες του Aquarius που πληρούσαν τα κριτήρια ασύλου.

Τόνισε, ακόμη, ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερες δράσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι μετανάστες «να πέσουν στα χέρια διακινητών και λαθρεμπόρων».

Ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στην Ισπανία αυξάνεται ραγδαία, μετρώντας ήδη περισσότερους από 1.000 διασωθέντες.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Ισπανοί είναι θετικοί στην ιδέα να υποδεχθούν και να βοηθήσουν στην ένταξη των προσφύγων.

X