Η Γερμανία εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς η πανδημία μαίνεται

Η συντηρητική υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει αυστηρά την εντολή εμβολιασμού- εξακολουθούν να υπάρχουν νομικές ανησυχίες ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν να παραβιάζουν το γερμανικό σύνταγμα. [EPA-EFE / CONSTANTIN ZINN]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μετά την έκρηξη των κρουσμάτων COVID-19 στη Γερμανία και την επακόλουθη αυστηροποίηση των μέτρων, η επώδυνη διαδικασία της απόφασης για την εφαρμογή υποχρεωτικών εμβολιασμών έχει πλέον ξεκινήσει.

Παρότι αρχικά θεωρήθηκε θέμα ταμπού, πολλοί κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί έχουν πλέον ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν αυξημένα και τα νοσοκομειακά κρεβάτια λιγοστεύουν.

«Πιστεύω ότι τελικά δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη καθολική υποχρέωση εμβολιασμού», δήλωσε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ο Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, ο οποίος θεωρείται γενικά ως αξιόπιστος ανεμοδείκτης της γερμανικής πολιτικής.

Εάν χρειαστεί να εφαρμοστούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, «τότε είμαι έτοιμος να προχωρήσω σε αυτό το βήμα», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκύντερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Βερολίνου υπό την ηγεσία των συντηρητικών είχε μέχρι στιγμής αποκλείσει κατηγορηματικά την υποχρέωση εμβολιασμού- εξακολουθούν να υφίστανται νομικές επιφυλάξεις σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ενδέχεται να συνιστά παραβίαση του γερμανικού συντάγματος.

Η επίδοξη κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» εξακολουθεί να παραμένει αναποφάσιστη. «Δεν υπάρχει συμφωνία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», δήλωσε η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. 

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)