Η Γερμανία αυστηροποιεί τους κανόνες καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτοξεύονται  

Η υπηρεσιακή καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι 16 υπουργοί-πρόεδροι συμφώνησαν σε μια νέα σειρά περιορισμών αργά την Πέμπτη. [Shutterstock / franconiaphoto]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Καθώς η Γερμανία βιώνει όλο το βάρος του τέταρτου κύματος μολύνσεων COVID-19 και τα ποσοστά εμβολιασμού εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από εκείνα άλλων κρατών της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η υπηρεσιακή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι 16 πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων, συμφώνησαν το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου σε μια νέα σειρά περιορισμών. 

Αντί να μετρά τη σοβαρότητα της πανδημίας με βάση τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, η Γερμανία μετρά πλέον το λεγόμενο ποσοστό νοσηλείας: Πόσοι νοσηλεύονται για κάθε 100.000 πολίτες. 

 Η Μέρκελ και οι ηγέτες των γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν σε ένα σύστημα τριών σταδίων με κατώφλι τις τρεις, τις έξι και τις εννέα νοσηλείες ανά 100.000 πληθυσμού, βάση του οποίου θα εφαρμόζονται διαφορετικά μέτρα.

Εάν νοσηλεύονται περισσότεροι από τρεις ανά 100.000 κατοίκους, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν αναρρώσει από πρόσφατη λοίμωξη επιτρέπεται να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή. Σε περίπτωση που νοσηλευτούν περισσότεροι από έξι ανά 100.000 κατοίκους, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ ταχείας αντιγονικής εξέτασης για να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή.

Το ποσοστό νοσηλείας στη Γερμανία είναι σήμερα 5,3 ανά 100.00 κατοίκους κατά μέσο όρο σε όλα τα κρατίδια, ενώ η Σαξονία-Άνχαλτ και η Θουριγγία βρίσκονται πάνω από το εννέα.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία συνεχίζει να παραμένει χαμηλό, συνολικά έχει εμβολιαστεί το 68% των Γερμανών, ενώ στα ανατολικά κρατίδια το ποσοστό μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 60%.

Σε περίπτωση που ξεπεραστεί και το όριο των εννέα νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους, τα γερμανικά κρατίδια θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα, ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών και αυστηρότερα μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας και λοκντάουν.

«Νομίζω ότι το τέταρτο κύμα πανδημίας υποτιμήθηκε. Κάποιοι επιστήμονες δεν σήμαναν πραγματικά συναγερμό, ενώ άλλοι το έκαναν. Υπήρχε μεγάλη υπεραισιοδοξία στην κυβέρνησή μας», δήλωσε στη DW ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ειδικός σε θέματα υγείας των σοσιαλδημοκρατών, μετά τις συζητήσεις μεταξύ της Μέρκελ και των εκπροσώπων των κρατιδίων.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de) 

(Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)