Η Γερμανία απειλεί με νομικές κυρώσεις για τις καθυστερήσεις των εμβολίων στην ΕΕ

[euro2day.gr]

Η γερμανική κυβέρνηση απείλησε την Κυριακή (31 Ιανουαρίου) ότι θα αναλάβει νομική δράση εναντίον των εργαστηρίων που δεν παρέδωσαν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από την AstraZeneca. «Εάν αποδειχθεί ότι οι εταιρείες δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, θα πρέπει να αποφασίσουμε τις νομικές συνέπειες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Καμία εταιρεία δεν μπορεί να ευνοήσει μια άλλη χώρα έναντι της ΕΕ μετά από όσα έγιναν», πρόσθεσε. Επισημαίνεται, ότι υπήρξε αυξανόμενη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Βρετανο-Σουηδικού φαρμακευτικού γίγαντα AstraZeneca, ο οποίος έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις διαβεβαιώσεις του για την παράδοση του εμβολίου κατά του COVID-19.

Η εταιρεία δήλωσε ότι άμεσα θα μπορούσε να παραδώσει μόνο το ένα τέταρτο των δόσεων, που αρχικά είχε υποσχεθεί στο μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε ένα από τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της. Μάλιστα, οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν σιωπηρά την AstraZeneca ότι είχε προνομιακή μεταχείριση έναντι της Βρετανίας και εις βάρος της ΕΕ κατά την παράδοση του εμβολίου της.

Η ΕΕ απείλησε εν ολίγοις να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία, παρακάμπτοντας μέρος της συμφωνίας του Brexit, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη ροή αγαθών στα σύνορα με την Ιρλανδία. Υποχώρησε ωστόσο, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες».

Η AstraZeneca δεν είναι η μόνη φαρμακευτική εταιρεία που βρίσκεται στη γραμμή του πυρός. Την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση κατά της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer για καθυστερήσεις με βάση τις υποσχέσεις της για παράδοση του εμβολίου της. Κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν με τους κατασκευαστές φαρμάκων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο που παρήγαγε η AstraZeneca για χρήση εντός της ΕΕ. Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο κατά του COVID-19, που εγκρίνεται μετά από αυτά των Pfizer-BioNTech και Moderna.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X