O ΠΟΥ προειδοποιεί για 700.000 επιπλέον θανάτους στην Ευρώπη

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία «θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά τους». [EPA-EFE/SASCHA STEINBACH]

Η Ευρώπη παραμένει σταθερά «στο έλεος» του COVID. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Τρίτη (23 Νοεμβρίου) ότι ο απολογισμός των θανάτων στην ήπειρο πιθανόν να ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια φέτος το χειμώνα, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

Η Ευρώπη δίνει μάχη με την έξαρση της πανδημίας καθώς η Αυστρία επέστρεψε σε ρυθμούς lockdown αυτή την εβδομάδα, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία είναι έτοιμες να ανακοινώσουν νέους περιορισμούς.

Επιπλέον 700.000 άνθρωποι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – θα μπορούσαν να πεθάνουν μέχρι την 1η Μαρτίου – σύμφωνα με τον ΠΟΥ, επιπλέον του 1,5 εκατομμυρίου που έχουν ήδη υποκύψει στον ιό.

Αναμένεται «υψηλή ή ακραία πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε 49 από τις 53 χώρες από τώρα έως την 1η Μαρτίου 2022».

Η επιστροφή της Ευρώπης στο επίκεντρο της πανδημίας αποδίδεται στην υποτονικό ρυθμό του εμβολιασμού σε ορισμένα έθνη, στην εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Delta, στον ψυχρότερο καιρό που οδηγεί τους ανθρώπους και πάλι σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και στη χαλάρωση των περιορισμών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 67,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αλλά τα ποσοστά ποικίλλουν μεταξύ των χωρών, με χαμηλά επίπεδα σε πολλές ανατολικές χώρες. Μόνο το 24,2% των Βουλγάρων είναι πλήρως εμβολιασμένο, σε σύγκριση με το 86,7% στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID στην Ευρώπη αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σχεδόν 4.200 την ημέρα, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους από 2.100 την ημέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο ΠΟΥ δήλωσε επίσης πως αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η προστασία των εμβολίων κατά της λοίμωξης και της ήπιας νόσου μειώνεται.

Ενισχυτικά εμβόλια

Αρκετές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προχωρούν στην υποχρεωτικότητα της τρίτης αναμνηστικής δόσης ώστε να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει το «εξαιρετικά δραματικό» τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Με τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας να γεμίζουν ταχύτατα και το εβδομαδιαίο ποσοστό μόλυνσης να είναι ιστορικά υψηλό (399,8 νέες μολύνσεις ανά 100.000 άτομα), οι σοβαρά πληγείσες περιοχές της Γερμανίας προέβησαν σε νέα αναστολή λειτουργιών.

Ο γερμανικός στρατός αναμένεται να προσθέσει το εμβόλια για τον κορονοϊό στον κατάλογο των υποχρεωτικών εμβολίων για τους στρατιώτες «σύντομα» – όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η κίνηση αυτή θα καταστήσει τους στρατιώτες ως τους πρώτους Γερμανούς δημόσιους υπαλλήλους που υποχρεούνται να εμβολιαστούν κατά του ιού.

Πλησιάζει η ώρα που θα διατεθούν στρατιώτες για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές με εμβολιασμούς, εξετάσεις και άλλες προσπάθειες προς αντιμετώπιση της αλματώδους αύξησης των ποσοστών μόλυνσης που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει παροτρύνει τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του COVID.

Η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το αν θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας και να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για όλους τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία προέβη στους πιο δραστικούς περιορισμούς που έχουν παρατηρηθεί στη Δυτική Ευρώπη εδώ και μήνες – κλείνοντας τη Δευτέρα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις εορταστικές αγορές.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Το Ισραήλ, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, έθεσε σε εφαρμογή την Τρίτη τον εμβολιασμό για παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών, μία από τις ελάχιστες χώρες που εμβολιάζουν ανηλίκους τόσο μικρής ηλικίας.

Περίπου τα μισά από τα πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν μεταξύ των ατόμων κάτω των 11 ετών – όπως αναφέρθηκε.

Και ο πλήρως εμβολιασμένος πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ μπήκε σε καραντίνα αργά τη Δευτέρα μετά από θετικό τεστ, αφού η κόρη του κόλλησε τον ιό.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία «θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά τους».

Ζήτησε, μάλιστα, να ακολουθηθεί μια στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό εμβολιασμών, κοινωνικής αποστασιοποίησης, χρήσης μασκών προσώπου και πλύσης των χεριών.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι μάσκες προσώπου μειώνουν τις επιπτώσεις του COVID κατά 53% σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη και ότι «πάνω από 160.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν (έως την 1η Μαρτίου) ένα είχε επιτευχθεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε ποσοστό 95%».

Όμως, η προοπτική ενός χειμώνα υπό «ανανεωμένους» περιορισμούς έχει προκαλέσει αναταραχές σε αρκετές χώρες.

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής, Γουαδελούπη και Μαρτινίκα, εξακολουθούσαν την Τρίτη να ταλανίζονται από βίαιες διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων.

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 21 άτομα κατά τη διάρκεια μιας τέταρτης νύχτας συγκρούσεων. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μάλιστα, χαρακτήρισε τις διαρκείς εξεγέρσεις ως «καθαρή βία» εκ μέρους «ηλιθίων».

Ο Βέλγος ομόλογός του Αλεξάντερ ντε Κρόο χαρακτήρισε τη βία σε μια διαδήλωση 35.000 ατόμων στις Βρυξέλλες «απολύτως απαράδεκτη».