Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επιπλέον 1,5 δις. ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας

covid_eu [ΑΠΕ ΜΠΕ]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τα φετινά περιθώρια του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού – περίπου 1,5 δισ. Ευρώ – προκειμένου να παρακολουθήσει την πρόοδο, που έχει σημειωθεί στις εκστρατείες εμβολιασμού, τη χρηματοδότηση μελετών για την επαγρύπνηση σε σχέση με τα φάρμακα και την καταπολέμηση των νέων μεταλλάξεων του COVID-19.

Η κ. Sandra Gallina, γενική διευθύντρια του τμήματος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα (1 Φεβρουαρίου), προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια και τις συμβάσεις που υπογράφηκαν με φαρμακευτικές εταιρείες, μετά τη διαμάχη που προέκυψε με την AstraZeneca.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Johan van Overtveldt (ECR, Βέλγιο), ρώτησε την κα Gallina εάν η Commission σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα περιθώρια του διαθέσιμου προϋπολογισμού της ΕΕ για το τρέχον έτος – συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ – για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 900 εκατομμύρια ευρώ από το λεγόμενο “flexibility instrument”, το οποίο χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δαπάνες, που δεν καλύπτονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα», απάντησε η Gallina, λέγοντας ότι τα κεφάλαια θα επενδυθούν για την παρακολούθηση των εκστρατειών εμβολιασμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αν και όλα τα εμβόλια έχουν καταγραφεί, δεν διατηρούν όλες οι εθνικές αρχές τα αρχεία τους σε ψηφιοποιημένη μορφή, και αυτό είναι ένα «σημαντικό έργο», είπε.

Τα επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μελετών επαγρύπνησης σε σχέση με τα φάρμακα από τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, η κα Gallina επέμεινε ότι τα χρήματα καθίστανται απαραίτητα για την έρευνα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

«Θα είμαι ευγνώμων στην Επιτροπή προϋπολογισμού αν μας βοηθήσετε για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Gallina εξήγησε ότι η ΕΕ είχε μέχρι στιγμής επενδύσει πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας: 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ και 750 εκατομμύρια ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Περίπου το 84% έχει δαπανηθεί για εμβόλια, ενώ το υπόλοιπο έχει αφιερωθεί στην αγορά αντι-ιικών φαρμάκων Remdesivir, στην απόκτηση rapid test αντιγόνων και στην εκπαίδευση εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Περισσότερα από τα μισά χρήματα που προστίθενται από τα κράτη μέλη – περίπου 416 εκατομμύρια ευρώ – θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά εμβολίων Novavax και Valneva, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε φάση ανάπτυξης.

Με αυτές τις δύο εταιρείες, η Επιτροπή θα έχει συνολικά οκτώ εμβόλια στο portfoilio της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, η Gallina είπε ότι η ΕΕ δεν θα είχε λάβει περισσότερες δόσεις από τις εταιρείες εάν είχε πληρώσει περισσότερα ανά δόση, καθώς «το πρόβλημα είναι στην παρασκευή τους».

Απέρριψε επίσης τις προτάσεις που έκαναν λόγο ότι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού, λαμβάνουν «καλύτερες θεραπείες από εμάς», από φαρμακευτικές εταιρείες.

«Στην ουσία, παίρνουμε αυτό που έχουμε παραγγείλει», είπε, με μόνη εξαίρεση την AstraZeneca.

Η Gallina εξήγησε ότι ο όγκος των παραδόσεων που συμφωνήθηκαν με την AstraZeneca έχει μειωθεί σε μόλις ένα τέταρτο μετά τα προβλήματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στα τέλη Ιανουαρίου.

«Οι παραδόσεις θα μπορούσαν να φτάσουν το 30% του συμφωνημένου όγκου, ανάλογα με το εάν η εταιρεία επιβεβαιώσει την τελευταία ανακοίνωσή της», είπε.

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα μπορούσε να προσφέρει εννέα εκατομμύρια επιπλέον δόσεις προκειμένου να φτάσει τα 40 εκατομμύρια.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο συμφωνημένος αριθμός εμβολίων έως τον Μάρτιο ήταν 120 εκατομμύρια δόσεις, αντί 80 εκατομμυρίων, όπως αναφέρονταν στα ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X