Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται ότι αγνοεί τις έρευνες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Παραμένουν "δηλητήριο" τα ηλεκτρονικά τσιγάρα [Shutterstock]

Η πρόσφατη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σύγκριση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με «δηλητήριο» προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εμπλεκόμενων, οι οποίοι κατηγόρησαν το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ ότι αγνοεί επιστημονικά στοιχεία.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη EURACTIV στις 30 Ιανουαρίου, ο Arūnas Vinčiūnas, από την ομάδα του Βιτένις Ανδρουκαΐτης αρμόδιου επίτροπου της ΕΕ για την Υγεία, δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να είναι λιγότερο επιβλαβή, σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι «δηλητήρια».

Κομισιόν: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παύουν να αποτελούν «δηλητήριο»

«Απρόθυμη» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Υπάρχει απροθυμία και συγκεκριμένη στάση απέναντι στις βιομηχανίες καπνού», πρόσθεσε ο Vinčiūnas.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των ερευνητών, αντέδρασαν άμεσα.

Οι δόκτωρ Κωνσταντίνος Φαρσάλινος και Κωνσταντίνος Πούλας από το τμήμα Φαρμακοβιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ελλάδα με επιστολή τους αναφέρουν ότι η δήλωση ήταν ανακριβής και δεν αντικατόπτριζε τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με αυτά τα προϊόντα όσον αφορά την ασφάλεια και την προβλεπόμενη χρήση.

«Επιπλέον, δημιουργεί διφορούμενα μηνύματα σε καπνιστές που χρειάζονται, αξίζουν και πρέπει να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάρτηση τους από το κάπνισμα», ανέφεραν.

«Ενώ έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό εντός της ΕΕ ότι η μείωση των επιβλαβών συνεπειών είναι μια αναγκαία και αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των ψυχαγωγικών φαρμάκων, υπάρχει μεγάλη αντίσταση στην αποδοχή μιας παρόμοιας προσέγγισης για το κάπνισμα», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα νέα προϊόντα καπνού προέκυψαν ως εναλλακτικές λύσεις στο παραδοσιακό κάπνισμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για σχεδόν 700.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Οι υποστηρικτές των αποκαλούμενων «προϊόντων επόμενης γενιάς» επιμένουν ότι είναι πολύ λιγότερο επιβλαβείς συγκριτικά με το κάπνισμα, δεδομένου ότι είναι προϊόντα μη καπνού καθώς δεν πάει η νικοτίνη στους καπνιστές.

Πολίτες κατά Κομισιόν για το άτμισμα – ξεκινά συγκέντρωση υπογραφών από Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Μπορεί η Κομισιόν, στην τρέχουσα θητεία της, να έχει κρατήσει μια επιφυλακτική, σχεδόν εχθρική, στάση κατά των πρϊόντων καπνού γενικά, αλλά έχοντας συμπεριλάβει και το άτμισμα σε αυτά, κάποιοι πολίτες νιώθουν ότι αδικούνται. Και οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε …

Αναφερόμενοι επίσης σε μελέτες, τονίζουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να απεγκλωβιστούν πλήρως από τη συνήθεια.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει τα προϊόντα αυτά θετικά.

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV τον Μάιο του 2018, ο Επίτροπος Ανδρουκαΐτης δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ο τρόπος να σταματήσουν το κάπνισμα. «Είναι καλό για την υγεία να καπνίζετε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Ποιος θα υποστηρίξει ότι αυτό είναι πολύ καλό για την υγεία;» αναρωτιόταν, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε το κάπνισμα είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή έναν ψυχολόγο και να πάρετε τα απαραίτητα φάρμακα.

«Εάν το χρησιμοποιούν ως μέθοδο διακοπής, τότε κάποιος μπορεί να είναι υπό την εξέταση ιατρών. Ξέρουν πώς να σας βοηθήσουν. Μη το κάνετε μόνοι σας», είχε πει ο Ανδρουκαΐτης.

Ωστόσο, οι Έλληνες ερευνητές επέμειναν ότι ενώ τα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος ήταν διαθέσιμα για πολλά χρόνια, αποδείχτηκε ότι δεν  ήταν ευρέως γνωστά και έτσι η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη.

«Ενώ ο καθένας θα επιθυμούσε την διακοπή του καπνίσματος να είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία για καλύτερη υγεία, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική».

«Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να τιμωρούνται για τη λανθασμένη απόφαση που έκαναν να ξεκινήσουν το κάπνισμα, συνήθως στις πρώτες μέρες της ζωής τους και για την έλλειψη εξαιρετικά αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων διακοπής του καπνίσματος», ανέφεραν.

X