Η ΕΕ θετική σε μια ενιαία άδεια για τις καινοτόμες startups

17470913285_01d630162b_b [Japanexpertna.se/ Flickr]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συστήσει ένα ειδικό καθεστώς για να προσελκύσει εταιρείες FinTech στην Ευρώπη και να βοηθήσει τη γηραιά ήπειρο να γίνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά, πηγές της ΕΕ δήλωσαν EURACTIV.com.

Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής άδειας η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέρος του σχεδίου για την ενίσχυση του τομέα FinTech είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ειδικού κανονιστικού πλαισίου, για το σύνολο της Ένωσης, έμαθε η EurActiv. Μερικές από τις πιο προηγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης, το χρησιμοποιούν ήδη s ως ένας τρόπος για την ενθάρρυνση νέων εταιρειών FinTech χωρίς να της καθυστερούν με νέους κανόνες γραφειοκρατία.

Σε αντάλλαγμα, οι αρχές μαθαίνουν από πρώτο χέρι τους κινδύνους και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτό το νέο τομέα.

Για να βολιδοσκοπήσει τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών και να τελειοποιήσουν τις προτάσεις της, η Επιτροπή θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για τις FinTech σήμερα (23 Μαρτίου). Το έγγραφο διαβούλευσης, που περιήλθε στην κατοχή της EurActiv, αφορά με τη διαχείριση του τεράστιου όγκου των πληροφοριών που συλλέγονται από τον τομέα. Μερικές από αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις βασίζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο των «μεγάλων δεδομένων».

Η Επιτροπή θα εξετάσει ειδικά τις ανησυχίες προστασία της ιδιωτικής ζωής που θέτει η χρήση των μηχανών ατομικής μάθησης και τους αλγόριθμους που συγκεντρώνουν οικονομικά στοιχεία και επεξεργάζονται τις πληροφορίες, αξιωματούχοι της ΕΕ εξήγησαν. Το μέλλον των κανόνων της ΕΕ θα επιδιώξει επίσης να διευκρινίσει τις αρχές της ιδιοκτησίας των δεδομένων, ένα θέμα που έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένο στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, ή αλλιώς Βιομηχανία 4.0.

Αρχές

Στο έγγραφο διαβούλευσης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η στάση της σχετικά με τις FinTech βασίζεται σε τρεις αρχές. Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτερη για να εξασφαλίσει ότι η ίδια δραστηριότητα υπόκειται στην ίδια ρύθμιση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που η υπηρεσία παρέχεται, προκειμένου να διατηρηθεί ο επί ίσοις όρους ανταγωνισμός. Δεύτερον, θα πρέπει να είναι ανάλογη, σύμφωνα με το επιχειρηματικό μοντέλο, το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και τις διασυνοριακές δραστηριότητες των φορέων.

Τέλος, πρέπει να ενισχύει η ακεραιότητα, ενώ η χρήση της τεχνολογίας θα πρέπει να προωθεί τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγοράς, χωρίς να δημιουργεί αδικαιολόγητουςς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης της αγοράς, θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και άλλους συστημικούς κινδύνους. Ο στόχος της διαβούλευσης είναι «να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου τα καινοτόμα προϊόντα των FinTech και θα τρέξουν με ένα γρήγορο ρυθμό σε όλη την ΕΕ, με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, της οικονομικής ακεραιότητας και τηςασφάλειας για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές,» το έγγραφο ανφέρει.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης τις επιπτώσεις των αναλυτικών δεδομένων στον ασφαλιστικό τομέα. Η Κομισιόν παραμένει δύσπιστη όσον αφορά τα πιθανά ζητήματα διακρίσεων και της ιδιωτικής ζωής που έθεσε η τιμολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων, σύμφωνα με το φύλο, την ηλικία, το κοινωνικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο. Ένα μέρος της διαβούλευσης είναι αφιερωμένο στο blockchain, την κατανεμημένη καθολική τεχνολογία το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει τη βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.. Εκτός αυτού, το blockchain αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όσον αφορά την επεκτασιμότητα, διαλειτουργικότητα, τα πρότυπα και τη διακυβέρνηση, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της διαχείριση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, θα περιγράψει τη στρατηγική της ΕΕ για τις FinTech σήμερα. Θα μιλήσει σε ένα συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από την Επιτροπή, με τίτλο «Είναι η ΕΕ προετοιμασμένη για τις νέες οικονομικές τεχνολογίες;». Το συνέδριο θα εξετάσει πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο της χρηματοδότησης, της ρύθμισης και της εποπτείας της καινοτομία, και τις πτυχές της ασφάλειας, δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι πιο δύσκολη να διατηρήθει στον ψηφιακό κόσμο. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτού του αναδυόμενου τομέα είναι να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθούν αυτές οι εταιρείες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι η υπερβολική ρύθμιση σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να σκοτώσει την καινοτομία στην ήπειρο, προειδοποιώντας ότι startups στο Βερολίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη θα μπορούσε να μετακινηθούν προς τις ΗΠΑ ή τη Σιγκαπούρη. Με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και εργαλεία όπως η ενιαία άδεια της ΕΕ, η Επιτροπή επιθυμεί να στηρίξει τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να βρει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, η Επιτροπή συνέστησε μια διεπιστημονική ομάδα εργασίας για τη χρηματοπιστωτική Τεχνολογία συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που εργάζονται στο δημοσιονομικό κανονιστικό πλαίσιο, της τεχνολογίας, των δεδομένων, της πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την επιχειρηματικότητα, την προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού.

X