Η Αυστρία επιμένει στους αστυνομικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβενία

Παρά τις εκκλήσεις της Σλοβενίας να τους καταργήσει καθώς δεν υπάρχει λόγος για το μέτρο, η Αυστρία επιμένει στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων. [Shutterstock/BalkansCat]

Η συνέχιση των διαβατηριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα Σένγκεν με τη Σλοβενία βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης κατά τη χθεσινή (6 Ιουνίου) επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Alexander Schallenberg ως ο πρώτος ξένος αξιωματούχος μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Παρά τις εκκλήσεις της Σλοβενίας να τους καταργήσει καθώς δεν υπάρχει λόγος για το μέτρο, η Αυστρία επιμένει στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων.

Με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία και «την αύξηση κατά 120% των παράνομων διελεύσεων των συνόρων τους τελευταίους μήνες», δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» για τη συνέχιση των συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, δήλωσε ο Schallenberg στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με την ομόλογό του Tanja Fajon.

Είπε πάντως ότι η Αυστρία θα προσπαθήσει να βρει μια λύση μέσω διαλόγου ώστε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν και να γίνει η κατάσταση στα σύνορα όπως ήταν πριν από το 2015.

Η Αυστρία εισήγαγε για πρώτη φορά ελέγχους στα εσωτερικά της σύνορα Σένγκεν με τη Σλοβενία και την Ουγγαρία το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης. Έκτοτε τους επεκτείνει. Κατά την κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της τελευταίας εξάμηνης παράτασης στα μέσα Μαΐου, η Αυστρία επικαλέστηκε ως έναν από τους λόγους τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η σλοβενική αστυνομία χειρίστηκε 3.107 υποθέσεις παράνομης μετανάστευσης τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, αυξημένες κατά σχεδόν 86% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ενώ η Σλοβενία επέστρεψε τη συντριπτική πλειονότητα πίσω στην Κροατία, η Αυστρία επέστρεψε 23 μετανάστες στη Σλοβενία, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό.

Τόσο ο Fajon όσο και ο πρωθυπουργός Robert Golob, ο οποίος συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Schallenberg, ζήτησαν την άρση των συνοριακών ελέγχων, με τον Fajon να λέει ότι η Σλοβενία δεν βλέπει κανένα λόγο για την Αυστρία να συνεχίσει να τους διενεργεί.

Ενημέρωσε επίσης τον Schallenberg για το σχέδιο της νέας κυβέρνησης να αφαιρέσει τον φράχτη από τα σύνορά της με την Κροατία, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Σλοβενία θα συνεχίσει να διασφαλίζει σωστά τα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν.