Γρήγορη πρόσβαση στην εργασία θα αποκτήσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Σουηδία

Η σουηδική κυβέρνηση θα επιτρέψει σύντομα στο Γραφείο Μετανάστευσης να εκδώσει αριθμό συντονισμού (samordningsnummer) στους Ουκρανούς πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής με προσωρινή προστασία. [Shutterstock/Ruslan Lytvyn]

Η σουηδική κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία να αρχίσουν να εργάζονται στη Σουηδία απλοποιώντας τις διοικητικές διαδικασίες, ανακοίνωσε ο υπουργός ένταξης και μετανάστευσης Άντερς Ίγκεμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.

Η σουηδική κυβέρνηση θα επιτρέψει σύντομα στο Γραφείο Μετανάστευσης να εκδώσει αριθμό συντονισμού (samordningsnummer) στους Ουκρανούς πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής με προσωρινή προστασία. Ο αριθμός συντονισμού είναι ένας κωδικός ταυτότητας για άτομα που δεν είναι ή δεν έχουν καταγραφεί στη Σουηδία, αλλά που εξακολουθούν να χρειάζονται να αλληλεπιδρούν με τις σουηδικές αρχές.

«Τα άτομα αυτά δεν θα χρειαστεί έτσι να πάνε οι ίδιοι στην εφορία και να κάνουν αίτηση», δήλωσε ο Ίγκεμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη (12 Μαΐου).

Στόχος της σουηδικής κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τους Ουκρανούς που έχουν υποβάλει αίτηση προστασίας στη Σουηδία να βρουν εργασία και να αποκτήσουν εισόδημα. Θα διευκολύνει επίσης την επαφή με την υγειονομική περίθαλψη και τα σχολεία.

«Η πρόταση προορίζεται να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε επίσης ο Ίγκεμαν.

Η κυβέρνηση θα αναθέσει επίσης στην Υπηρεσία Μετανάστευσης να αναλύσει την ανάγκη λήψης μέτρων για την υποστήριξη των Ουκρανών που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η πρόθεση είναι η αποστολή αυτή να αποτελέσει μέρος ενός μελλοντικού σχεδίου για την επιστροφή και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Η Σουηδία θα στηρίξει τους Ουκρανούς που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και θα συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε επίσης.

Μέχρι στιγμής, 36.000 Ουκρανοί έχουν υποβάλει αίτηση για προστασία στη Σουηδία και το Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης έχει χορηγήσει 32.400 άδειες.

«Έχουμε ακολουθήσει λίγο πολύ το βασικό μας σενάριο για 80.000 Ουκρανούς που ζητούν προστασία φέτος», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης Μίκαελ Ρίμπενβικ.

Ωστόσο, ο αριθμός των αιτούντων προστασία μειώθηκε ελαφρώς την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ρίμπενβικ.