Γερμανία: Η κυβέρνηση συνασπισμού οδεύει «αργά» προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας- οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς και οι Πράσινοι- δεν βιάζονται να ζητήσουν ψηφοφορία στην βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, παρόλο που είναι υποστηρικτές του.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου. Όμως, ενώ τα κόμματα του συνασπισμού συμφώνησαν να θέσουν το ερώτημα σε ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στην Bundestag, δεν φαίνεται να έχουν ξεκάθαρα σχέδια για το πότε πρέπει να γίνει αυτό.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα λειτουργούσε ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, αλλά θα μπορούσε «να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα ως προφύλαξη για το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της παράταξης του SPD, Dirk Wiese, στην εφημερίδα Tagesspiegel την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι στόχος της Bundestag θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το θέμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Οι Πράσινοι, επίσης, φαίνεται να πιστεύουν πρέπει να δοθεί λίγος περισσότερος χρόνος προτού το ζήτημα τεθεί σε ψηφοφορία. «Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση, καθώς θα σήμαινε μια βαθιά παραβίαση», είπε η επικεφαλής της παράταξης του κόμματος, Britta Haßelmann, στο Funke Media Group.

Το ζήτημα θα απαιτούσε «καλά βασισμένες και πολύ προσεκτικές διαβουλεύσεις», πρόσθεσε, αν και εξέφρασε την υποστήριξή της για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η λεγόμενη κυβέρνηση του φωτεινού σηματοδότη συμφώνησε να κάνει την ψηφοφορία στην Bundestag αυτό που αποκαλείται «Gwissenabstimmung», δηλαδή να άρει την κομματική πειθαρχία και κάθε βουλευτής να ψηφίσει σύμφωνα με τη συνείδησή του.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως ένας τρόπος για το FDP να σώσει τα προσχήματα: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το κόμμα προασπίστηκε την προσωπική ελευθερία και εξέφρασε την αντίθεσή του σε πιο περιοριστικά μέτρα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Ωστόσο, από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση άρχισε να υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τον φετινό χειμώνα, η «ελεύθερη» κοινοβουλευτική ψηφοφορία θεωρείται ως ένας τρόπος για να περάσει ενδεχομένως το μέτρο χωρίς το FDP να χρειαστεί να αλλάξει την επίσημη κομματική του γραμμή.