Γερμανία: Νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για επενδύσεις στην Αφρική

[Carsten Koall/EPA/EFE]

Η Γερμανία σκοπεύει να στηρίξει εταιρείες που επενδύουν στην Αφρική, ως μέρος ενός νέου «σχεδίου Marshall» με το οποίο ελπίζει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση που πλήττει την ευρωπαϊκή πολιτική ήδη από το 2015.

Ο στόχος ήταν να επανεισαχθεί ένα σχέδιο που υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1980, το οποίο διευκόλυνε τις εταιρείες να αποσβέσουν ζημίες από επενδύσεις στην Αφρική, για να μετριάσουν τους αρχικούς επενδυτικούς κινδύνους, ανέφερε στην εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Ανάπτυξης, Gerd Müller.

«Επιπλέον, σχεδιάζω να πιέσω περισσότερο, ούτως ώστε οι επενδύσεις στην Αφρική να λάβουν πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση», δήλωσε την Κυριακή (8 Ιουλίου).

Το σχέδιο «Μάρσαλ για την Αφρική» αποτελεί το επίκεντρο του σχεδίου της Καγκελαρίου Μέρκελ για την μείωση των ροών προσφύγων με καλύτερη κατανομή του κόστους ανθρωπιστικών ζητημάτων μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με το πρόγραμμα, το οποίο η Καγκελάριος χαρακτήρισε «απαραίτητο», για να μπορέσει η Ευρώπη να κερδίσει την υποστήριξη των αφρικανικών χωρών για κάθε πολιτική που αποσκοπεί στην μείωση της μετανάστευσης.

Ούσα υπό την πίεση των συμμάχων της, η κ. Μέρκελ υποχώρησε στους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, αλλά εξακολουθεί να επιμένει ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει πολυμερώς τα προσφυγικά ρεύματα μόνο σε συνεργασία με τους γείτονές της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

X