Γερμανία: νέα εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης λόγω Λευκορωσίας

Το υπουργείο προειδοποιεί ότι "οι φήμες ότι η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει λεωφορεία για να παραλάβουν άτομα από τη Λευκορωσία μέσω της Πολωνίας στη Γερμανία είναι ψευδείς". [Shutterstock / Sergiy Palamarchuk]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, αντιμέτωπο με την ένταση της παραπληροφόρησης που έχει σαν στόχο την προσέλκυση προσφύγων προς τη Λευκορωσία, σε μια «υβριδική επίθεση», όπως χαρακτηρίζεται, του καθεστώτος Λουκασένκο, επικαιροποίησε πλέον την πολυγλωσσική ενημερωτική πρωτοβουλία του. 

Η εκστρατεία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο #RumoursAboutGermany, επιδιώκει να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση που διοχετεύεται στους πρόσφυγες προκειμένου να οδηγηθούν στο Μινσκ 

Το υπουργείο προειδοποιεί πως «φήμες ότι η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει λεωφορεία για να παραλάβει άτομα από τη Λευκορωσία μέσω της Πολωνίας για να τα μεταφέρει στη Γερμανία είναι ψευδείς», σημειώνοντας ότι «όποιος διαδίδει αυτά τα ψέματα θέτει ανθρώπους σε μεγάλο κίνδυνο».

Η γερμανική πρωτοβουλία επιδιώκει να παράσχει στοιχεία στους μετανάστες προκειμένου να εκπαιδεύσει τους πιθανούς αιτούντες άσυλο: «Η μετανάστευση είναι μια απόφαση ζωής – ενημερώσου πρώτα για το τι ισχύει», δημοσιεύεται δε σε διάφορες γλώσσες: Αραβικά, Ντάρι, Τιγκρίνια, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά.

Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως δόλωμα από τους διακινητές ανθρώπων, προκειμένου να πείσουν μετανάστες να καταφύγουν στις υπηρεσίες τους. Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν στο παρελθόν περιελάμβαναν απιθανότητες όπως «κάθε πρόσφυγας λαμβάνει πληρωμή καλωσορίσματος 2.000 ευρώ». 

Μια από τις συνηθισμένες ψευδείς πληροφορίες, στις οποίες οι αποκλεισμένοι μετανάστες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας μπορεί να ελπίζουν, είναι ότι «τα Χριστούγεννα αποστέλλονται λεωφορεία στα ευρωπαϊκά σύνορα, που θα μεταφέρουν πρόσφυγες στη Γερμανία». 

Το RumoursAboutGermany είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από τη γερμανική κυβέρνηση, άμεσα ή έμμεσα, για την καταπολέμηση της διάδοσης της παραπληροφόρησης που προσελκύει τους μετανάστες προς την Ευρώπη. 

Το InfoMigrants, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών για τους μετανάστες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, συγχρηματοδοτείται από τη γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση Deutsche Welle και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.