Γαλλία: τρίτη σε αιτήσεις ασύλου, 26η σε εγκρίσεις

[Eurostat]

Η Γαλλία είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου, αλλά παράλληλα αποτελεί την 26η από τις συνολικά 28 χώρες όσον αφορά στο ποσοστό έγκρισης.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, Benjamin Griveaux, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNews ότι η Γαλλία «έλαβε ένα δίκαιο μερίδιο» των μεταναστών, μετά την αποβίβαση του Aquarius.

Το πλοίο, που μετέφερε 629 μετανάστες, έλαβε το «πράσινο φως», προκειμένου να αναχωρήσει για την Ισπανία, αφού απορρίφθηκε από την Ιταλία και τη Μάλτα. Η Γαλλία, που αποτελούσε μια πιο κοντινή και συνεπώς πιο λογική λύση, επέλεξε να διατηρήσει τη σιωπή της.

Τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη, η Γαλλία ήταν η τρίτη χώρα όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου, μετά τη Γερμανία και την Ιταλία. Συγκεκριμένα, το 2017 η Γερμανία έλαβε 198.255 αιτήσεις, ενώ η Γαλλία 91.070.

[Eurostat]

Ωστόσο, είναι, επίσης, μια από τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται κατά μέσο όρο μία στις δύο αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, ενώ το 2017 η Γαλλία δέχτηκε μόνο μία στις τρεις.

Ο κ. Griveaux υπογράμμισε ότι η Γαλλία ζητά μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη με τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Μετανάστευσης στην οποία προσχώρησε πρόσφατα η Γερμανία.

X