Γαλλία: Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε το αμφιλεγόμενο «εμβολιαστικό πάσο»

Μόλις τεθεί σε ισχύ το σύστημα, τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρους όπως κινηματογράφους, καφετέριες, εστιατόρια και άλλες τοποθεσίες, για τις οποίες αρκεί επί του παρόντος το υγειονομικό πάσο. [CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA-EFE]

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη το λεγόμενο «εμβολιαστικό πάσο» που υπέβαλε στο κοινοβούλιο το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, La République en Marche (LREM). Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 214 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 27 αποχές μετά από έντονες συζητήσεις και την εξέταση περισσότερων από 400 τροπολογιών.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, έδωσε συνέντευξη μερικές ώρες αργότερα στο BFMTV και είπε ότι “ελπίζει” ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ “στις 15 Ιανουαρίου”, παρόλο που αυτή η προθεσμία πιθανότατα θα καθυστερήσει, καθώς “δεν εξαρτάται από αυτόν”.

Η Γερουσία -όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί και όχι το κόμμα του Μακρόν- θα εξετάσει το κείμενο, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, το εμβολιαστικό πάσο είναι πιθανό να εγκριθεί από τη Γερουσία, με ορισμένες τροπολογίες που προτείνει το δεξιό κόμμα.

Μια από αυτές τις τροπολογίες περιλαμβάνει έναν μηχανισμό εξόδου από το σύστημα του εμβολιαστικού πάσου, εάν βελτιωθεί η κατάσταση της επιδημίας, προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται η παραβίαση των ελευθεριών.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αναμένεται επίσης να καταθέσουν τροπολογίες κατά της διάταξης του νομοσχεδίου που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες εστιατορίων να ελέγχουν τις ταυτότητες όταν ελέγχουν το εμβολιαστικό πάσο των πελατών.

Μόλις τεθεί σε ισχύ το σύστημα, τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρους όπως κινηματογράφους, καφετέριες, εστιατόρια και άλλες τοποθεσίες, για τις οποίες αρκεί επί του παρόντος το υγειονομικό πάσο, το οποίο επιτρέπει επίσης αρνητικά τεστ PCR ή rapid tests αντιγόνου.

Οι έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών, ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να παρουσιάσουν το εμβολιαστικό πάσο για να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες για τον αθλητισμό και την αναψυχή, μετά την σχεδόν ομόφωνη έγκριση μιας τροπολογίας που κατέθεσε η σοσιαλίστρια βουλευτής Cécile Untermaier, η οποία στη συνέχεια τροποποιήθηκε εκ νέου από την κυβέρνηση.