Γαλλία: Εγκρίθηκε οριστικά το εμβολιαστικό πάσο

Συγκεκριμένα, το εμβολιαστικό πάσο θα ισχύει μόνο για 16χρονους, ενώ η κυβέρνηση ήθελε αρχικά να το εφαρμόσει σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών. [EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON]

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής το νομοσχέδιο που εισάγει το εμβολιαστικό πάσο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με το νέο πάσο, το οποίο αντικαθιστά το σημερινό υγειονομικό πάσο, η πρόσβαση σε εστιατόρια, μέσα μεταφοράς, χώρους αναψυχής και άλλα δεν θα επιτρέπεται πλέον με τεστ PCR ή rapid test.

Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες έντονων συζητήσεων, οι βουλευτές επικύρωσαν την εισαγωγή του εμβολιαστικού πάσου με 215 ψήφους υπέρ και 58 κατά. Εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, το κείμενο υπερψήφισε μεγάλο μέρος των βουλευτών του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, παρά τις κάποιες διαφωνίες επί της ουσίας.

Αν και τον τελευταίο λόγο για την τελική εκδοχή του νομοσχεδίου είχε η Εθνοσυνέλευση, ορισμένες από τις αλλαγές που πρότεινε η Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, έγιναν δεκτές από τους βουλευτές.

Συγκεκριμένα, το εμβολιαστικό πάσο θα ισχύει μόνο για 16χρονους, ενώ η κυβέρνηση ήθελε αρχικά να το εφαρμόσει σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών.

Αντίθετα, οι έλεγχοι ταυτότητας που θα κάνουν επαγγελματίες της εστίασης εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση στο κείμενο που υιοθετήθηκε κατά την τελική ανάγνωση, παρά την εχθρότητα της αντιπολίτευσης, η οποία έκρινε ότι αυτό το προνόμιο πρέπει να κατέχουν μόνο αξιωματούχοι επιβολής του νόμου. Η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν πρόκειται για έλεγχο ταυτότητας, καθώς δεν είναι ούτε συστηματικός ούτε συνεπάγεται πρόστιμο ή ποινή.

Το εμβολιαστικό πάσο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, πιο αργά από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. Όταν τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς, θα απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους να εισέρχονται σε καφετέριες, εστιατόρια και χώρους αναψυχής.