Φινλανδία: Μια «βιολογική υπερμάσκα» κατά του COVID

Μια προστασία περίπου οκτώ ωρών θα επέτρεπε ασφαλέστερα ταξίδια και την πιο ασφαλή πρόσβαση στην εργασία και τα χόμπι. [Shutterstock / Gorodenkoff]

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας νέου είδους προστατευτικής μάσκας κατά της Όμικρον και άλλων μεταλλάξεων COVID-19. Πρόκειται για μια βιολογική μάσκα, που θα βασίζεται στον ενδορινικό ψεκασμό με αναστολέα.

Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από την ερευνητική ομάδα, περιγράφεται πώς ένα νέο μόριο γνωστό ως TriSb92 εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό τις διάφορες μεταλλάξεις COVID – συμπεριλαμβανομένων των Δέλτα και Όμικρον.

Οι δοκιμές που ολοκληρώθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι μια δόση μερικών μικρογραμμαρίων ήδη οκτώ ώρες πριν από την πρόκληση του ιού, εξουδετερώνει αποτελεσματικά τον ιό και προστατεύει όχι μόνο από τη μόλυνση COVID, αλλά και από καταστάσεις Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου – SARS.

Οι ερευνητές είναι κατηγορηματικοί ότι ο αναστολέας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς τα αποτελέσματά του είναι άμεσα μετά τη χορήγηση της δόσης. Μια προστασία περίπου οκτώ ωρών θα επέτρεπε ασφαλέστερα ταξίδια και την πιο ασφαλή πρόσβαση στην εργασία και τα χόμπι. Ίσως να μην υπάρχει ανάγκη για πλήρη αποκλεισμό της κοινωνίας και των λειτουργιών της. Επιπλέον, δεν έχει αποκλειστεί ότι το μόριο θα μπορούσε να λειτουργήσει και μετά τη μόλυνση, εμποδίζοντας τον ιό να πολλαπλασιαστεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Iltalehti η Άννα Μακέλα, ερευνήτρια στο Τμήμα Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, παραδέχεται ότι το ρινικό σπρέι που αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να βγει στην αγορά. Οι δοκιμές σε ανθρώπους δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, καθώς αναμένεται η απαραίτητη άδεια. Όταν και αν το προϊόν φτάσει στα φαρμακεία, η τιμή του θα πρέπει να είναι λογική χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής.

Η ερευνητική ομάδα έχει τονίσει ότι το σπρέι δεν αποτελεί θαυματουργή θεραπεία. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στους εμβολιασμούς. Το σπρέι δεν θα αντικαταστήσει τους εμβολιασμούς, αλλά θα έχει ρόλο συμπληρωματικό.