Φινλανδία και Εσθονία «αγωνίζονται» να νομιμοποιήσουν τα pushbacks

Για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση μαζικής μετανάστευσης, η Εσθονία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία νομιμοποίησης των λεγόμενων επαναπροωθήσεων, οι οποίες θα επιτρέπουν στις αρχές να επιστρέφουν χωρίς καθυστέρηση τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στα σύνορα. [Shutterstock/Studio GM]

Η Εσθονία και η Φινλανδία δυσκολεύονται να προετοιμάσουν τις βάσεις για τη νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων, κάτι που έκαναν πέρυσι η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, ενώ η ΕΕ έκανε τα στραβά μάτια.

Για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση μαζικής μετανάστευσης, η Εσθονία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία νομιμοποίησης των λεγόμενων επαναπροωθήσεων, οι οποίες θα επιτρέπουν στις αρχές να επιστρέφουν χωρίς καθυστέρηση τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στα σύνορα. Ήδη τον χειμώνα του 2015-2016, η Ρωσία έστειλε χιλιάδες μετανάστες σε συνοριακούς σταθμούς, ενώ αργότερα η Λευκορωσία έκανε το ίδιο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στα σύνορα με την Πολωνία.

Σχέδια για την τροποποίηση του νόμου περί κρατικών συνόρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αρχές θα μπορούσαν να αρνηθούν να δεχθούν ή να επεξεργαστούν μια αίτηση ασύλου εάν ένα άτομο έχει εισέλθει στη χώρα εκτός συνοριακού σταθμού, ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα (6 Ιουνίου) το ERR News.

Ωστόσο, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επικρίνεται από το Εσθονικό Συμβούλιο Προσφύγων και το Εσθονικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι υπογραμμίζουν το δικαίωμα στο άσυλο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και επισημαίνουν ότι οι απωθήσεις παραβιάζουν τόσο τη διεθνή όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στη Φινλανδία, οι διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της ΕΕ φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί περισσότερο στη νομοθετική διαδικασία. Για να αυξηθεί η ασφάλεια των συνόρων σε περίπτωση μαζικής εισροής μεταναστών, η κυβέρνηση έχει προτείνει τροποποιήσεις του νόμου για τη φύλαξη των συνόρων και του νόμου για τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης.

Μετά από συνομιλίες με την Επιτροπή, η κυβέρνηση της Φινλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλήρες κλείσιμο των συνόρων ή ο περιορισμός του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου δεν είναι δυνατός ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το θέμα έχει έκτοτε πολιτικοποιηθεί. Το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αρνείται να υποστηρίξει τους νέους νόμους εκτός εάν συμπεριληφθεί το δικαίωμα να σταματήσει η αποδοχή αιτήσεων ασύλου. Επίσης, το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού θα επέτρεπε αυστηρότερους περιορισμούς. Οι νόμοι χρειάζονται πλειοψηφία πέντε έκτων στο κοινοβούλιο και οι διακομματικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται την Τετάρτη (8 Ιουνίου).

Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σημειολογίας, αν όμως η αποστολή μεταναστών ερμηνευθεί ως πράξη πολέμου, τότε ίσως θα μπορούσε να παρέμβει η πολεμική νομοθεσία.