Ευρωπαίοι γιατροί:Αυξήστε τους πόρους για την υγεία

coronavirus, SARS COV-2, ιός, ένεση, εμβόλιο, εμβολιασμός, ιατρική, πείραμα, κορωνοϊός, COVID19, εργαστήριο [Gerd Altmann / Pixabay]

Οι ευρωπαίοι γιατροί παροτρύνουν τους ηγέτες της ΕΕ να αυξήσουν το μερίδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζεται για την υγεία, τονίζοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να ενισχυθεί η ασφάλεια της υγείας και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις υγείας, με μειωμένο προϋπολογισμό για την υγεία.

Η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών (CPME), που εκπροσωπεί εθνικούς ιατρικούς συλλόγους σε επίπεδο ΕΕ, έχει επισημάνει το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, λέγοντας ότι οι διαβεβαιώσεις έχουν ξεθωριάσει εν τω μεταξύ.

«Στην αρχή της πανδημίας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη έδιναν έμφαση στη σημασία των ισχυρών συστημάτων υγείας, επαινώντας τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας για την αφοσίωσή τους και διαβεβαίωσαν τους πολίτες ότι η υγεία και η ευημερία τους είναι η κορυφαία τους προτεραιότητα», δήλωσε ο PiotrKolczyński, νομικός σύμβουλος της CPMΕ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες, αυτές οι πεποιθήσεις «σταδιακά ξεθώριασαν» με την ανακοίνωση της περικοπής ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονταν για τον τομέα της υγείας.

Στο πακέτο κινήτρων του Μαΐου για την ανάκαμψη από την πανδημία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το πρόγραμμα EU4Health ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, του συντονισμού στη δημόσια υγεία, καθώς επίσης και την ενίσχυση της διαχείρισης κρίσεων.

Αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την πίεση των χωρών της Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας, Σουηδίαςκατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο.

Καταδικάζοντας την απόφαση, ο Kolczyński δήλωσε ότι αυτή αποδεικνύει ότι είναι «φτηνό και εύκολο να επικροτεί κανείς εκείνους που έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για την καταπολέμηση του COVID-19», αλλά όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «απομακρύνονται από τις δηλώσεις τους και περιορίζουν τους στόχους για την υγεία ».

Σύμφωνα με τον νομικό εμπειρογνώμονα της CPME, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παρέχουν στην ΕΕ τα μέσα για να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες της και να αποδείξουν ότι θέτουν την υγεία των πολιτών της πάνω απότα βιομηχανικά και εμπορικά συμφέροντα.

Οι εκκλήσεις έγιναν ύστερα από την επισήμανση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για την ανάγκη οικοδόμησης μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας κατά την πρώτη ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, ενώ επέκρινε τα κράτη μέλη για την αποδόμηση του φιλόδοξου προγράμματος EU4Health που ενσωματώθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κα Von der Leyen δεσμεύθηκε να επανορθώσει σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο για την αποκατάσταση, τουλάχιστον εν μέρει, της χρηματοδότησης «για ένα μελλοντικό πρόγραμμα EU4Health». Σημειώνεται ότι η φιλοδοξία για αύξηση του προγράμματος EU4Health υποστηρίχθηκε πρόσφατα από τους ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Κοινοβουλίου, η οποία ενέκρινε την έκθεσή της σχετικά με το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας τον περασμένο μήνα.

Επιτέλους συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου – Κοινοβουλίου, αλλά με αστερίσκους! Επιπλέον 15 δις – Ξεμπλοκάρουν Προϋπολογισμός και Ταμείο Ανάκαμψης

Πού κατέληξαν Συμβούλιο, Κοινοβούλιο. Νέοι πόροι, δημοσιονομικός έλεγχος και οριζόντιες πολιτικές. Συγκρατημένη αλλά αισιόδοξη η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου. Νίκη για τους πολίτες πανηγυρίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά Zoran Radosavljevic, Δημοσιογραφική Επιμέλεια στα Ελληνικά Ηλίας Παλιαλέξης]

X