Ερντογάν και Μητσοτάκης συζητούν για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε για πρώτη φορά, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, με τον πρόεδρο της Τουρκίας [Website of the President of Turkey]

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε για πρώτη φορά, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, με τον πρόεδρο της Τουρκίας και ζήτησε συνεργασία για τη ρύθμιση της ανόδου των μεταναστευτικών αφίξεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, στη Γενική Συνέλευση των Η.Ε, ως «ιστορικοί αντίπαλοι».

«Είχα μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Tayyip Erdoğan, για όλα τα μείζονα ζητήματα από τη μετανάστευση στην Κύπρο μέχρι και τα διμερή θέματα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κλίμα προς όφελος του λαού μας και τη σταθερότητα του τόπου μας», δήλωσε.

Ένας Έλληνας αξιωματούχος, ανέφερε, ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μειωθεί η μεταναστευτική ροή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να πάρει μια πιο σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση καθώς αναμετρήθηκε και νίκησε τον Ιούλιο, την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας, βάση της ανθρωπιστικής αρχής, υποδέχθηκε τους μετανάστες, όπου πολλοί είχαν τραπεί σε φυγή από την κατεστραμμένη από τους πολέμους Συρία, προσπαθώντας να μεταβούν, από την Ελλάδα στα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη.

Η Τουρκία περιόρισε ένα ιστορικό μεταναστευτικό κύμα, σύμφωνα με μια συμφωνία το 2016, με την Ε.Ε, σε αντάλλαγμα 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθειας.

Ωστόσο, ο Tayyip Ερντογάν, πρόσφατα, πίεσε για περισσότερη χρηματοδότηση, για τη φροντίδα περισσότερων από 4 εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία, με το φόβο μιας νέας εισροής, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή Idlib, της Συρίας.

Οι αφίξεις των μεταναστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν φέτος, προτρέποντας την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μπει σε διαδικασίες επιτάχυνσης, της εξέτασης των αιτημάτων περί ασύλου. Κάτι τέτοιο θα είχε πιθανό το αποτέλεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι να αρνούνται και να αποστέλλονται στην Τουρκία.

X