Επιβεβαίωση παραβίασης δεδομένων σε κυβερνοεπίθεση από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων - Vivaldi building, the headquarters of the European Medicines Agency, shortly before completion. [Ceescamel - wikimedia commons]

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε χθες παραβίαση δεδομένων μετά την κυβερνοεπίθεση που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, προσθέτοντας παράλληλα πως υπήρξε παράνομη πρόσβαση σε έναν περιορισμένο αριθμό εγγράφων τρίτων μερών.

Ο ΕΜΑ δεν είχε δώσει λεπτομέρειες την Τετάρτη, όταν γνωστοποίησε την κυβερνοεπίθεση, αλλά οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανέφεραν ότι έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19 «αποκτήθηκαν παρανόμως».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε χθες 11 Δεκεμβρίου ότι «εμπλεκόμενες εταιρείες» ενημερώθηκαν, χωρίς να τις κατονομάσει, και πως η παραβίαση δεν επηρέασε τις λειτουργίες του Οργανισμού ή τα χρονοδιαγράμματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την έγκριση των εμβολίων και των θεραπειών της Covid-19.

Από προχθές η Euractiv.com μετέδιδε ότι η Pfizer ανέφερε σε μια δήλωση πως «αγνοούμε αν υπήρξε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα», ενώ η BioNTech είπε ότι «αγνοεί αν οποιοσδήποτε συμμετέχοντας στη μελέτη έχει αναγνωριστεί μέσω των δεδομένων στα οποία υπήρξε πρόσβαση.»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της EURACTIV και του AFP, οι δύο εταιρείες πρόσθεσαν πως «ο EMA μας διαβεβαίωσε ότι η επίθεση στον κυβερνοχώρο δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγησή του».

Ο ρόλος του EMA ως ρυθμιστή φαρμάκων για την ΕΕ των 27 κρατών σημαίνει ότι έχει πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα των φαρμάκων από κλινικές δοκιμές και εργαστηριακές δοκιμές από εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση για έγκριση.

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι θα αποφασίσει σχετικά με την έγκριση υπό όρους για το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer-BioNTech σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ η απόφαση σχετικά με την έκδοση της Moderna θα ακολουθήσει έως τις 12 Ιανουαρίου.

Διεξάγει επίσης αξιολογήσεις για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης-AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Οι ειδήσεις για την κυβερνοεπίθεση ήρθαν μια μέρα πριν ο επικεφαλής του EMA Emer Cooke επρόκειτο να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης εμβολίων κοροναϊού.

Ο EMA – ο οποίος μετακόμισε στο Άμστερνταμ από το Λονδίνο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2019 – πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει μια ειδική διαδικτυακή δημόσια συνάντηση για να συζητήσει το Covid-19.

Σειρά προειδοποιήσεων

Σύμφωνα με την EURACTIV, υπήρξε σειρά προειδοποιήσεων σχετικά με το hacking που σχετίζεται με την πανδημία του κορανοϊού.

Τον Ιούλιο, η Βρετανία κατηγόρησε Ρώσους χάκερς που συνδέονται με το Κρεμλίνο ότι στοχεύουν εργαστήρια που διεξάγουν έρευνα για εμβόλια κορανοϊού.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπάθησαν να επιτεθούν σε διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων Johnson & Johnson, Novavax, AstraZeneca και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Τα ισπανικά εργαστήρια φέρεται να δέχονται επίθεση από κινέζους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, ανέφερε η εφημερίδα El Pais τον Σεπτέμβριο.

Η Microsoft προέτρεψε τον Νοέμβριο σε καταστολή των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που διαπράχθηκαν από κράτη και «κακοήθεις παίκτες» μετά από ένα πλήθος hacks που δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης που καταπολεμούν τον ιό.

Η IBM είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε επίσης αποκαλύψει μια σειρά από επιθέσεις, που ενδεχομένως πραγματοποιήθηκαν από κρατικούς φορείς, εναντίον εταιρειών που συμμετείχαν στην προσπάθεια διανομής του εμβολίου.

Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ένας από τους στόχους των επιθέσεων, καθώς και ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε η IBM.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που ένας διεθνής οργανισμός με έδρα την Ολλανδία γίνεται στόχος των χάκερς.

Οι ολλανδικές αρχές απέλασαν τέσσερις φερόμενους Ρώσους πράκτορες πληροφοριών το 2018 μετά από φερόμενη προσπάθεια να χακάρουν τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων στη Χάγη, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου παρκαρισμένο σε γειτονικό ξενοδοχείο.