Εναρμονισμένους κανόνες έκδοσης πιστοποιητικών Covid ζητά η Αυστρία

"Εάν κάποιος προστατεύεται, εάν κάποιος αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για τους άλλους και έχει επίσης μικρότερο κίνδυνο να μολυνθεί ο ίδιος, τότε αυτή θα πρέπει να είναι η κλίμακα", δήλωσε η Edtstadler, ομοσπονδιακός υπουργός για την ΕΕ. [EPA-EFE/HERBERT NEUBAUER / POOL]

ΒΙΕΝΝΗ

Η Αυστρία προειδοποίησε ότι τα διαφορετικά μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του τρόπου χρήσης του πιστοποιητικού Covid. Σύμφωνα με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας Καρολίν Έντσταντλερ, το πιστοποιητικό Covid πρέπει να στηριχθεί, ώστε να διασφαλιστεί η εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Μεσούντος του τέταρτου κύματος COVID-19, αρκετές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Αυστρία, έχουν ποντάρει στην τρίτη δόση του εμβολίου, για να καταπολεμήσουν την έξαρση του αριθμού των λοιμώξεων. Αυτό όμως θα έχει ως παρεπόμενο ότι η διάρκεια ισχύος ενός πιστοποιητικού Covid, θα διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών.

«Το αν κάποιος προστατεύεται, αν κάποιος αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για τους άλλους και έχει επίσης μικρότερο κίνδυνο να μολυνθεί ο ίδιος, αυτή θα πρέπει να είναι η κλίμακα», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει για μια «ενιαία» προσέγγιση στο θέμα αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες σε όλο το μπλοκ.

Και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Ευρώπης Μίχαελ Ροθ δήλωσε στο dpa ότι οι κανόνες πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν «να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το σημερινό συνονθύλευμα κανόνων στις χώρες της ΕΕ. Η ημερομηνία λήξης των εμβολιασμών και η ανάγκη για τον τρίτο εμβολιασμό «δεν θα πρέπει να είναι διαφορετική στο Λουξεμβούργο από ό,τι στην Ελλάδα ή τη Γερμανία ή τη Γαλλία», δήλωσε στο AFP.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη τις συστάσεις της για τον χειρισμό των πιστοποιητικών COVID-19 στα κράτη μέλη. (Oliver Noyan | EURACTIV.de)