Ελλάδα: Τα επί πληρωμή PCR τεστ προκαλούν πολιτική αναταραχή

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) αποφάσισε να κατεβάσει την τιμή των τεστ PCR στα 47 ευρώ, απορρίπτοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης και του εθνικού ιατρικού συλλόγου να διανέμονται δωρεάν στο κοινό. [Shutterstock/DroneworX TS]

Η αντιπολίτευση και οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να διανείμει δωρεάν τεστ PCR στους πολίτες, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να είναι οι μόνοι πολίτες της ΕΕ που εξακολουθούν να πληρώνουν για να κάνουν ένα μοριακό τεστ.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) αποφάσισε να κατεβάσει την τιμή των τεστ PCR στα 47 ευρώ, απορρίπτοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης και του εθνικού ιατρικού συλλόγου να διανέμονται δωρεάν στο κοινό.

Η Ελλάδα έχει δει τις τελευταίες μέρες μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και οι πολίτες καλούνται να κάνουν τεστ.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οι τιμές των PCR τεστ έχουν εκτοξευθεί. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τιμή ενός PCR τεστ της ίδιας εταιρείας στην Κύπρο κοστίζει 25 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 60 ευρώ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά), δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει την τιμή των τεστ PCR είναι αστεία, λέγοντας ότι η τιμή είναι εξαιρετικά υψηλή για τα ελληνικά νοικοκυριά. Το αριστερό κόμμα υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Ωστόσο, την ίδια θέση εξέφρασε και ο νομοθέτης Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Σε επικοινωνία που είχε η EURACTIV.gr, πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι τα τεστ PCR και τα rapid τεστ διενεργούνται δωρεάν στις κρατικές δομές υγείας.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για δωρεάν τεστ (self,rapid, PCR), ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των τεστ.

Το EURACTIV.gr επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχουν κάποια κρατικά κέντρα για δωρεάν εξετάσεις PCR. Παρόλα αυτά, είναι περιορισμένα και είναι αδύνατο για τους ανθρώπους να εξεταστούν, καθώς θα πρέπει να περιμένουν για ώρες σε ουρές με συνωστισμό, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσης.

Επιπλέον, μια πηγή εξήγησε ότι τα κρατικά νοσοκομεία προτιμούν να κρατούν τα τεστ PCR μόνο για όσους πρόκειται να νοσηλευτούν λόγω COVID.

Έτσι, στην πράξη, όλοι οι Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια και επομένως πληρώνουν για τα PCR τεστ έχοντας επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Ωστόσο, στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα PCR τεστ χορηγούνται δωρεάν εάν κάποιος έχει συμπτώματα COVID ή πάρει συνταγή από γιατρό.

Στην Πολωνία, εάν αυτό συνταγογραφηθεί από γιατρό είναι δωρεάν. Διαφορετικά, κοστίζει μεταξύ 90-110 ευρώ.

Στην Ιταλία, εάν κάποιος έχει συμπτώματα, ο γιατρός συνταγογραφεί το τεστ επίσης δωρεάν. Τα τεστ PCR πληρώνονται από τους πολίτες μόνο εάν πρέπει να ταξιδέψουν ή να έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ομοίως, στη Γερμανία, τα τεστ PCR είναι δωρεάν όταν συνίστανται από γιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Διαφορετικά, ένα τεστ PCR με αποτέλεσμα εντός 24 ωρών κοστίζει από 35 έως 69 ευρώ.

Στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τα τεστ PCR είναι δωρεάν εφόσον συνταγογραφούνται επίσης από γιατρό.

Στην Πορτογαλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εξετάσεις πληρώνονται από το κράτος εάν υπάρχουν συμπτώματα ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Στη Γαλλία, τα τεστ PCR είναι δωρεάν εάν:

– το άτομο έχει συμπτώματα (με συνταγή γιατρού)

– επισημαίνεται ως κρούσμα επαφής από τις περιφερειακές υπηρεσίες

– είναι πλήρως εμβολιασμένο ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους

– είναι κάτω των 18 ετών

– έχει αναρρώσει από τον COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες

Η EURACTIV France αναφέρει επίσης ότι το σύστημα αυτό στοχεύει κυρίως τους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν 43,89 ευρώ για ένα PCR ή περίπου 25-30 ευρώ για ένα rapid τεστ (ανάλογα με το πού και πότε την κάνουν).

Η Σλοβακία εξακολουθεί να προσφέρει δωρεάν τεστ PCR, επίσημα για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα ή εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία πρέπει να αναφερθούν κατά την ηλεκτρονική αίτηση για το τεστ. Ωστόσο, το κρατικό σύστημα μπορεί να κλείσει ραντεβού εξέτασης λίγο αργότερα από την επιθυμητή ημερομηνία. Έτσι, πολλοί επιλέγουν να πηγαίνουν σε κέντρα εξέτασης ανοιχτά για το κοινό, στα οποία η τιμή των τεστ ξεκινά από 35 ευρώ.