Ελλάδα: Επέκταση περιορισμών κατά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε ρεκόρ 9.284 τη Δευτέρα, οι θάνατοι έφτασαν τους 66. [Shutterstock/angellodeco]

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα περαιτέρω περιορισμούς που θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου για να περιορίσει την περαιτέρω έξαρση των μολύνσεων από τον ιό COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Όμικρον, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Καθώς τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε ρεκόρ 9.284 τη Δευτέρα, οι θάνατοι έφτασαν τους 66, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων, οι μάσκες υψηλής προστασίας θα είναι υποχρεωτικές στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα εστίασης.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και δεν θα επιτρέπεται οι όρθιοι οι πελάτες στους χώρους διασκέδασης. Θα υπάρχει επίσης μέγιστο όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι.

«Εάν διαπιστώσουμε ότι αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται, θα απαγορεύσουμε τη μουσική (στους χώρους διασκέδασης)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης στον περιορισμό των θεατών στις αθλητικές εκδηλώσεις στο 10% της χωρητικότητας ή σε ανώτατο όριο 1.000 ατόμων.

Επίσης οι επισκέπτες σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων θα επιτρέπονται εφόσον μπορούν να προσκομίσουν αρνητικό τεστ PCR που έγινε εντός των προηγούμενων 48 ωρών.

Οι αρχές είχαν ήδη αυστηροποιήσει τους υφιστάμενους κανονισμούς την περασμένη εβδομάδα, επιβάλλοντας τη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και απαγορεύοντας τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Μπαίνουμε (στην περίοδο) επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πλεύρης.

Στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας η κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει από τα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα υγείας, εάν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει τις νοσηλείες.

Ο κ. Πλεύρης ζήτησε από όσους θα γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να «προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα» και να αποφύγουν την επαφή τους με αυτά, αν έχουν πάει σε δημόσιες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

Η Ελλάδα είχε ήδη θεσπίσει περιορισμούς για τα ανεμβολίαστα άτομα που χρησιμοποιούν υπαίθριους ή κλειστούς χώρους. Την περασμένη εβδομάδα, διέταξε διπλές μάσκες ή μάσκες που προσφέρουν υψηλή προστασία για τα άτομα που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε σούπερ μάρκετ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, αλλά δύο μελέτες της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι όσοι προσβλήθηκαν ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.