Ελλάδα: «Διένεξη» με την Κύπρο για τα «χαμηλής αξιοπιστίας» κινεζικά τεστ PCR

Το θέμα των τεστ PCR στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς φαίνεται ότι οι Έλληνες είναι οι μόνοι πολίτες της ΕΕ που, στην πράξη, υποχρεώνονται να πληρώνουν για μοριακή εξέταση, σύμφωνα με έρευνα της EURACTIV. [EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS]

Οργή προκάλεσε στην Κύπρο, μια δήλωση του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε κάποια τεστ PCR στην Κύπρο ως «κινεζικά» και «πολύ χαμηλής αξιοπιστίας» επειδή οι τιμές τους είναι χαμηλές.

Το θέμα των τεστ PCR στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς φαίνεται ότι οι Έλληνες είναι οι μόνοι πολίτες της ΕΕ που, στην πράξη, υποχρεώνονται να πληρώνουν για μοριακή εξέταση, σύμφωνα με έρευνα της EURACTIV.

Ενώ σε άλλες χώρες, οι πολίτες της ΕΕ που παρουσιάζουν συμπτώματα COVID ή λαμβάνουν συνταγή γιατρού μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ PCR, στην Ελλάδα οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν. [Δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες εδώ].

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) αποφάσισε να περιορίσει την τιμή των τεστ PCR στα 47 ευρώ, απορρίπτοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης και του εθνικού ιατρικού συλλόγου να διανέμονται δωρεάν στο κοινό.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οι τιμές των τεστ PCR έχουν εκτοξευθεί. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τιμή ενός τεστ PCR της ίδιας εταιρείας στην Κύπρο κοστίζει 20-25 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 60 ευρώ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι τα φθηνά τεστ PCR της Κύπρου είναι «κινέζικα» και «πολύ χαμηλής αξιοπιστίας» σε σύγκριση με τα ελληνικά.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, γεγονός που προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και ότι και οι δύο κυβερνήσεις είναι συντηρητικές (ΕΛΚ).

Αρκετοί Κύπριοι πολιτικοί αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από τον Γεωργιάδη να πάρει πίσω την «προσβλητική» δήλωσή του.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Γενικό Ελεγκτή της Κύπρου Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι ο συνεχής ανταγωνισμός στους δημόσιους διαγωνισμούς έριξε τις τιμές των τεστ PCR στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι όλα τα αναλώσιμα είδη που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για τα τεστ του COVID-19 πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές που έχει θέσει το ECDC, έχουν λάβει άδεια στην Ευρώπη και χρησιμοποιούνται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Κύπρος είναι μια από τις κορυφαίες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα της υγείας, καθώς έγιναν σημαντικές συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι και η τεχνογνωσία, έτσι ώστε να παρέχεται στους πολίτες αξιόπιστος μοριακός έλεγχος για τη νόσο COVID-19», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός αναγκάστηκε να ανακαλέσει, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την αξιοπιστία των τεστ PCR της Κύπρου.