ΕΕ: Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τι εμβόλια θα πάρουν

ΕΜΒΟΛΙΟ COVID [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που σχετίζονται με τα επερχόμενα εμβόλια COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στην EURACTIV. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από το δίκτυο EURACTIV, τα επίπεδα διαφάνειας διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

«Δεν είναι μόνο σημαντικό να παραχθούν τα εμβόλια, αλλά είναι κυρίως σημαντικό το να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των πολιτών μας. Προκειμένου λοιπόν να διασφαλιστεί η επάρκεια για όλο τον πληθυσμό, είναι σημαντικό να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ επεσήμανε, ότι αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, οι πολίτες να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της ασφάλειάς τους.

«Η διαφάνεια είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία. Όσον αφορά τη συσκευασία και την παρουσίαση των εμβολίων απαιτείται, η πρόσβαση για όλους τους επαγγελματίες υγείας και όλους τους ασθενείς, σε ένα φυλλάδιο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στις δικές τους γλώσσες », δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι αναμένει να εγκρίνει σε έκτακτη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου το αργότερο, ένα εμβόλιο COVID ‑ 19 mRNA που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer.

Η έγκριση του εμβολίου της Moderna έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου, ενώ πολλά άλλα αναμένονται κατά τη διάρκεια του 2021.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα εμβόλια κατά του COVID-19 θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το εάν οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι σε θέση να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα πάρουν ή τουλάχιστον να γνωρίζουν ποιο εμβόλιο λαμβάνουν.

Στη Φινλανδία, οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν τον κατασκευαστή, «αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων θα χαρεί να πάρει εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ», ανέφερε η Pekka Vanttinen της EURACTIV από το Ελσίνκι.

Στην Πράγα, οι Τσέχοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τύπο του εμβολίου, αλλά φαίνεται ότι τουλάχιστον θα γνωρίζουν τον κατασκευαστή.

Αντίθετα, οι Ούγγροι θα μπορούν να επιλέξουν, δήλωσε η συντηρητική κυβέρνηση σε δήλωσή της την Τρίτη.

Στο Βέλγιο, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση για το θέμα. Ερωτηθείς εάν οι Βέλγοι θα είναι σε θέση να επιλέξουν, ο Υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke (SP.A) απάντησε: «Καλή ερώτηση. Δεν πρόκειται να δώσω απάντηση ακόμη. Η ειδική ομάδα θα το συζητήσει ακόμη, γιατί εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το πότε φθάνουν τα εμβόλια».

Ο επιδημιολόγος Pierre Van Damme σχολίασε ότι εάν όλα αυτά τα εμβόλια έχουν παρόμοια ποσοστά αποτελεσματικότητας, περίπου στο 90% «αυτό είναι υπέροχο και δεν έχει σημασία ποιο εμβόλιο χρησιμοποιείται για τις μεγαλύτερες ή και τις νεότερες ηλικιακές ομάδες ή νεότερες ηλικιακές ομάδες».

«Αλλά αν δούμε διαφορές στις παρενέργειες, για παράδειγμα, σε διαφορετικές ηλικίες, μπορούμε αυτό να το λάβουμε αυτό υπόψη στη διανομή, λέγοντας “αυτό το εμβόλιο είναι καλύτερο για τους ηλικιωμένους”, “αυτό το εμβόλιο είναι καλύτερο για τους νέους” και ούτω καθεξής », πρόσθεσε.

Η παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων

Ένα άλλο βασικό στοιχείο για μια επιτυχημένη στρατηγική εμβολιασμού είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν μητρώα, προκειμένου η ΕΕ να έχει μια σαφή εικόνα της προόδου των εμβολίων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) θα θεσπίσει έναν μηχανισμό για τη συλλογή δεδομένων κάλυψης εμβολίων COVID-19 από τις χώρες, με βάση τα ισχύοντα εθνικά συστήματα παρακολούθησης και θα τα διαθέσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην EURACTIV, το ECDC δήλωσε ότι η ανάπτυξη εθνικών και περιφερειακών συστημάτων μητρώων για τη συστηματική παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού παραμένει κρίσιμη για να καταστεί δυνατή η μέτρηση βασικών πτυχών, όπως η λήψη εμβολίων και η τεκμηρίωση της κατάστασης / κάλυψης εμβολίων, καθώς επίσης και δεδομένων ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και αποδοχής

«Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν αποτελεί εξαίρεση και τα κράτη μέλη στην ΕΕ αναβαθμίζουν ενεργά ή αναπτύσσουν συστήματα, που μπορούν να επιτρέψουν την παρακολούθηση τέτοιων βασικών πτυχών μόλις κατά του COVID-19 διατεθεί στον πληθυσμό», δήλωσε το ECDC.

«Τεκμηρίωση σχετικά με το ποιο προϊόν εμβολίου έχει χορηγηθεί και πότε είναι το κλειδί για την επιτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού», τόνισε το ECDC, προσθέτοντας ότι τέτοια τεκμηρίωση είναι επίσης σημαντική για την παρακολούθηση τυχόν σημάτων ασφαλείας, όπως ένα ανεπιθύμητο συμβάν μετά την ανοσοποίηση (AEFI) που μπορεί να προκύψει για οποιοδήποτε από τα προϊόντα εμβολίου.

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά μητρώα ανοσοποίησης για την παρακολούθηση της πρόσληψης εμβολίων σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο είναι διαθέσιμα σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο σε 13 χώρες ενώ βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε άλλες 10.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]