Δραματική η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία – παρέμβαση εισαγγελέα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

70% η θνητότητα ασθενών COVID εκτός ΜΕΘ - Cpl. Daniel Betancourt | Public Domain

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι η αυξημένη θνητότητα στα ελληνικά νοσοκομεία οφείλεται κυρλίως στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ότι η πίεση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρο Βασιλακόπουλο κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας δημιουργήθηκαν κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω η θνητότητα. Στο μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες για αύξηση του αριθμού ασθενών σε κλίνες εκτός ΜΕΘ. Στο θέμα παρενέβη η εισαγγελία η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών του καθηγητή και να διαπιστωθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο», είπε ο καθηγητής στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. «Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με μέτρια αποτελέσματα. (…) Δημιουργήθηκε ένα τμήμα που δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα (…)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύγχυση επικρατεί σε ότι αφορά τα στοιχεία για τις ΜΕΘ καθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει φτιάξει αρκετές την ώρα που από το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις συγγενών και γιατρών εμφανίζονται σοβαρές ελλείψεις.

 

Αγωνία της ΟΕΝΓΕ

Για τη δραματική κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε στο OPEN ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Σήμερα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό και τον Μάρτιο – Απρίλιο λειτουργούσαν 973» ανέφερε. Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ φτάνει το 70% αριθμός που εφόσον ισχύει αποτελεί τραγική εξέλιξη. «Έβλεπα τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας και τρόμαξα. Δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Αθήνα είναι μόλις 17. Το αποτέλεσμα είναι σε όλες τις περιοχές αυτές να υπάρχουν δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ και να γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια».

Σε ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την έντονη αγωνία της: «Η πανδημία φουντώνει, τα θλιβερά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και φορητούς αναπνευστήρες πεθαίνουν καθημερινά, περιμένοντας μάταια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ (99 στην επίσημη λίστα αναμονής ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ στις 11/11/21), τα ράντζα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία ύστερα από κάθε εφημερία, δεκάδες ασθενείς παραμένουν ώρες μετά το κλείσιμο της γενικής εφημερίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών γιατί και τα ράντζα εξαντλούνται. Η επίσκεψη των γιατρών ξεκινάει το πρωί και τελειώνει το βράδυ, σε πολλά νοσοκομεία (π.χ. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) εφημερεύει μόνο ένας γιατρός για 50, 100, ακόμα και για 120 ασθενείς, το λιγοστό εξουθενωμένο προσωπικό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όριά του», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν την άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων.

H Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε προ ημερών πως η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει φτάσει το 88%! Με απλή μέθοδο των τριών αυτό μεταφράζεται σε 572 κλίνες ΜΕΘ. Μια εξήγηση για το αριθμητικό αυτό παράδοξο έδινε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος πριν ένα μήνα:

«…στην διάρκεια κορύφωσης του τρίτου κύματος, η Θεσσαλονίκη είχε σε λειτουργία 193 κλίνες ΜΕΘ COVID και άλλες περίπου 40 non COVID. Σήμερα λειτουργούν μόλις 75 κλίνες εντατικής για κορωνοϊό και άλλες 75 για άλλα περιστατικά. Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν συνολικά 100 κλίνες ΜΕΘ COVID, έναντι 250 στο τρίτο κύμα…». Στην Αθήνα σήμερα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού από 973 τον Απρίλιο.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, υπάρχουν ειδικότητες όπου ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις βρούμε, όπως π.χ. οι αναισθησιολόγοι. Αν πάρεις έναν αναισθησιολόγο θα χάσεις μία ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Οι αναισθησιολόγοι δεν βρίσκονται σε ιατρείο, ως ελεύθερο επάγγελμα, αλλά δουλεύουν σε κάποιο νοσοκομείο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Άρα, είναι πολύ δύσκολη η εξίσωση … δεν θέλουμε να στερήσουμε γιατρούς από τους ιδιώτες που χρησιμοποιούμε κλίνες για τις ανάγκες του Δημοσίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Μετά την εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Βασιλακόπουλου για πρόχειρες ΜΕΘ που οδήγησαν σε έκρηξη της θνητότητας και τις επώνυμες καταγγελίες συγγενών για τους ανθρώπους τους ότι απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ακόμα στο ερώτημα που θέτουμε τόσες μέρες:

  1. Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και σε πρόχειρα κρεβάτια τα οποία βαφτίζουν ΜΕΘ με έναν αναπνευστήρα;
  2. Επιμένουν στην κυβέρνηση ότι δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ μετράμε πάνω από 16 χιλιάδες απώλειες, δεν χρειαζόμαστε ένα «πολυτελές ΕΣΥ» όπως έλεγε ο κ. Σκέρτσος;
  3. Τελικά αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει ξεφύγει η πανδημία; Ότι μπορεί να χάνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, αλλά ο ίδιος και η προπαγάνδα του θα πουλάνε τρέλα ότι έχει ενισχύσει το ΕΣΥ;