Νόμιμες οι αμβλώσεις στο Σαν Μαρίνο μετά από δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα στο Σαν Μαρίνο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. [EPA-EFE/Mateusz Marek]

Οι κάτοικοι του Σαν Μαρίνο ψήφισαν σε δημοψήφισμα την Κυριακή για να καθορίσουν εάν θα επιτρέψουν ή όχι τις αμβλώσεις σε μια χώρα όπου η διαδικασία ή η βοήθεια κάποιου να κάνει άμβλωση τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες έως τρία χρόνια.

Το 77% των ψηφοφόρων υποστήριξε την απόφαση για νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ενώ σχεδόν το 23% είπε όχι.

Οι γυναίκες του Σαν Μαρίνο που επιθυμούν να κάνουν έκτρωση ταξιδεύουν στην Ιταλία, όπου είναι νόμιμο – αν και θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί σε ορισμένους τομείς λόγω αντίρρησης συνείδησης από γιατρούς – από το 1978. Ένας νόμος που προτείνει την αλλαγή του status quo εισήχθη το 2019, αλλά το κορυφαίο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κλίνει προς το να παραμείνει παράνομη η άμβλωση. Δεν έχουν διεξαχθεί δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα που να υποδεικνύουν πού μπορεί να σταθεί ο γενικός πληθυσμός.

Στην Ανδόρα, τη Μάλτα και το Βατικανό, οι αμβλώσεις παραμένουν παράνομες σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ το Λιχτενστάιν έχει εξαίρεση για περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία της γυναίκας που μπορούν να προληφθούν μόνο με θεραπευτική άμβλωση ή σε περιπτώσεις βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης Το

Η Πολωνία, από την πλευρά της, επιτρέπει μόνο τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της γυναίκας από τη συνέχιση της εγκυμοσύνης ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας, αφού περιόρισε την πρόσβαση σε άμβλωση τον Ιανουάριο του 2021. Στο Μονακό, οι εκτρώσεις επιτρέπονται, ωστόσο, σε περιπτώσεις βιασμού, παραμόρφωσης του εμβρύου, ασθένειας ή θανατηφόρου κινδύνου για τη μητέρα.

Στο βρετανικό έδαφος του Γιβραλτάρ, ένα πρόσφατο δημοψήφισμα άλλαξε τον αυστηρό νόμο που ποινικοποιούσε την άμβλωση με ισόβια κάθειρξη, καθώς το 62% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της άμβλωσης όταν η ψυχική ή σωματική υγεία μιας γυναίκας κινδυνεύει ή όταν τα έμβρυα έχουν θανατηφόρα σωματικά ελαττώματα.Ωστόσο, τα δικαιώματα αναπαραγωγής εξακολουθούν να είναι ένα πολυσυζητημένο ζήτημα σε ολόκληρη την ήπειρο και έχουν γίνει δυσκολότερα προσβάσιμα λόγω της πανδημίας.

Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε την άμβλωση ανθρώπινο δικαίωμα τον Ιούνιο και παραδοσιακά οι χώρες κατά της άμβλωσης όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος χαλάρωσαν τους κανόνες τους, οι πρωτοβουλίες κατά των αμβλώσεων στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και σε επίπεδο ΕΕ έχουν προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση και το θέμα τίθεται συνήθως από συντηρητικές κυβερνήσεις όπως αυτή του Βίκτορ Όρμπαν.

Στη Δημοκρατική Σύνοδο Κορυφής της Βουδαπέστης την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επαίνεσε τη μείωση των ποσοστών αμβλώσεων υπό την ηγεσία του Όρμπαν, λέγοντας ότι ελπίζει ότι η πρακτική θα απαγορευτεί σύντομα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός από τον Πενς και τον Όρμπαν, οι αρχηγοί κρατών της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σερβίας.
«Η έκτρωση δεν θα εξαφανιστεί με την απαγόρευση, την ποινικοποίηση, την παράνομη και στιγματοποίηση», δήλωσε στο EURACTIV η βουλευτής της Μάλτας Marlene Ferrugia, η οποία ήταν η πρώτη που πρότεινε νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στη χώρα της.
«Θα συμβεί ακόμα, ίσως με μεγαλύτερη συχνότητα και μεγαλύτερη ταλαιπωρία σε χώρες όπου δεν ρυθμίζεται από νομικό πλαίσιο που καλύπτει την ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των γυναικών. Θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τη συλλογική μας ενέργεια στη δημιουργία υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών μοντέλων που θα σέβονται τον τελευταίο λόγο μιας γυναίκας για θέματα που αφορούν το σώμα της και υποστηρίζουν υγιή και βιώσιμη προγραμματισμένη μητρότητα, αντί να δαιμονοποιούν γυναίκες και κορίτσια που επιλέγουν να αποφασίσουν πότε θα αποκτήσουν έγκυος και πότε πρέπει να τελειώσει μια εγκυμοσύνη », πρόσθεσε ο βουλευτής της Μάλτας.