Δικαίωμα δημόσιας υγείας η άμβλωση στην Ισπανία για άτομα άνω των 16 ετών

Αν και οι τελικές λεπτομέρειες του προτεινόμενου νόμου δεν είναι σαφείς, μία από τις αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η κατάργηση της γονικής άδειας για τους 16χρονους και 17χρονους, ένα μέτρο που εισήχθη από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση το 2015. [Shutterstock/Imaxe Press]

Η Ισπανία οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου νόμου που θα εγγυάται το δικαίωμα αναζήτησης άμβλωσης στο δωρεάν δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και θα καταργεί την απαίτηση των 16 και 17 ετών να λαμβάνουν τη γονική συναίνεση για τη διαδικασία, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πηγές από το Υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας επιβεβαίωσαν στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων την Τετάρτη 11 Μαΐου ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται στο τελικό του στάδιο. Το ισπανικό μέσο ενημέρωσης Cadena SER ανέφερε ότι θα υποβληθεί προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 17 Μαΐου.

Αν και οι τελικές λεπτομέρειες του προτεινόμενου νόμου δεν είναι σαφείς, μία από τις αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η κατάργηση της γονικής άδειας για τους 16χρονους και 17χρονους, ένα μέτρο που εισήχθη από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση το 2015.

Τους τελευταίους μήνες, η υπουργός ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του αριστερού κόμματος Unidas Podemos, του μικρότερου εταίρου του συνασπισμού υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, έχει υπαινιχθεί ορισμένα από τα μέτρα που πιέζει να συμπεριληφθούν στον νέο νόμο.

Η Μοντέρο δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας που αντιτίθενται στις αμβλώσεις θα μπορούν να επιλέξουν να μην συμμετέχουν σε ένα παρόμοιο μέτρο με αυτό που εφαρμόζεται στον νέο νόμο της χώρας για την ευθανασία.

Ο προτεινόμενος νόμος θα εισάγει επίσης αναρρωτικές ημέρες άδειας για τις γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου, θα καταστήσει τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής διαθέσιμα δωρεάν στα κέντρα εκπαίδευσης και θα μειώσει τον ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά στα καταστήματα.

Στην Ισπανία, οι εκούσιες αμβλώσεις είναι νόμιμες κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες κύησης και αργότερα εάν η εγκυμοσύνη αποτελεί απειλή για την υγεία.