Διεθνή ΜΜΕ: Ο Frontex επιτρέπει την κακομεταχείριση μεταναστών

O Frontex, εθελοτυφλεί απέναντι στην κακή μεταχείριση των προσφύγων από τους φρουρούς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ τη Δευτέρα (5 Αυγούστου).

Μια κοινή έρευνα του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ARD, του μη κερδοσκοπικού δικτυακού τόπου ερευνητικής δημοσιογραφίας, Correctiv και της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, κατηγόρησε επίσης τo Frontex για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων κατά τις απελάσεις.

Αναφερόμενη σε εσωτερικά έγγραφα, η έκθεση ανέφερε ότι ο Frontex είχε επιτρέψει στους φύλακες να χρησιμοποιήσουν σκυλιά για να κυνηγήσουν τους μετανάστες, καθώς και να χρησιμοποιήσουν γκλομπ και σπρέυ πιπεριού, ιδιαίτερα στα σύνορα της ΕΕ στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Η έρευνα κατηγόρησε τους τοπικούς φρουρούς ότι χρησιμοποιούν βία ή απειλές για να επιστρέψουν τους μετανάστες πίσω από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εμποδίζοντας έτσι το βασικό τους δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.

Αναφέρθηκε επίσης σε περιπτώσεις ανηλίκων που απελάθηκαν ασυνόδευτοι με αεροσκάφη και σε πρόσφυγες που βρίσκονταν σε καταστολή με φάρμακα κατά τη διάρκεια των πτήσεων απελάσεως, κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών.

Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένες εσωτερικές εκθέσεις του Frontex περιγράφουν την «υπερβολική χρήση βίας» ή την «κακομεταχείριση των προσφύγων», αλλά συχνά τελειώνουν με τη δήλωση «έκλεισε η υπόθεση».

Ο Frontex μπορεί να αφαιρέσει το προσωπικό του από χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ και, αν δεν το πράξει, είναι συνένοχος σε οποιαδήποτε παράβαση, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλευτικού φόρουμ του οργανισμού, Στέφαν Κέσλερ, στην ARD.

Frontex-Φαμπρίς Λεγκερί: Λείπουν 5.000 συνοριοφύλακες από τις χώρες της ΕΕ

Αυτή τη στιγμή από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λείπουν 5.000 συνοριοφύλακες, που θα ήταν απαραίτητοι για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, τονίζει ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί, μιλώντας στην WELT AM SONNTAG.

Επικαλούμενος έρευνα της Frontex, ο Λεγκερί …

Έπειτα από επικοινωνία με το AFP, ο Frontex δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί καταγγελία εναντίον κανενός αξιωματούχου του Frontex».

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι θα «αναλάβει δράση αμέσως μόλις ενημερωθούμε» για οποιοδήποτε περιστατικό.

«Όλα τα στελέχη του Frontex δεσμεύονται από τον κώδικα δεοντολογίας που ανέπτυξε ο Frontex μετά από διαβουλεύσεις με διάφορους εταίρους», ανέφερε.

Ο Frontex επεσήμανε ότι, ενώ μπορεί να αναστείλει αξιωματούχους από τις δραστηριότητές του, δεν έχει ούτε «την εξουσία επί των εθνικών δυνάμεων συνοριακής αστυνόμευσης» ούτε «την εξουσία διεξαγωγής ερευνών» στην επικράτεια των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο οργανισμός δημοσίευσε αργότερα μια ισχυρότερη δήλωση στο Twitter: «Ο Frontex κατηγορηματικά αρνείται τη συμμετοχή των αξιωματούχων του σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Καταδικάζουμε κάθε μορφή απάνθρωπης μεταχείρισης, ανεπεξέργαστες απελάσεις και οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας που είναι παράνομη σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».

Νέος μεταναστευτικός «μηχανισμός αλληλεγγύης» από 14 κράτη μέλη της ΕΕ

Δεκατέσσερις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα νέο «μηχανισμό αλληλεγγύης» που πρότεινε η Γερμανία και η Γαλλία προκειμένου να κατανεμηθούν οι μετανάστες σε όλο το μπλοκ, δήλωσε τη Δευτέρα (22 Ιουλίου) ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «ανησυχεί πάντα για τις αναφορές περί κακομεταχείρισης των μεταναστών».

Η εκπρόσωπος τύπου Mina Andreeva δήλωσε ότι θα «παρακολουθήσουν» τους ισχυρισμούς με τον Frontex «για να διαπιστώσουν» αν είναι αληθινές και θα ενεργήσουν ανάλογα.

«Οποιαδήποτε μορφή βίας και κακομεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε η Andreeva.

Μετά την κρίση των προσφύγων του 2015, που στην Ευρώπη έφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, ο Frontex διεύρυνε την αποστολή του και αυξήθηκε η χρηματοδότησή του ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, ο Frontex απασχολεί περίπου 700 εργαζομένους από 29 χώρες και σχεδιάζει να απασχολήσει 1.000 εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία του μέχρι το 2021.

X