Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Διαφορετικές «ατζέντες» Μέρκελ-Ευρωπαίοι πολίτες

H Διάσκεψη είχε την πρώτη της ολομέλεια στις 23 Οκτωβρίου, αλλά οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν πολιτικοί αντί πολίτες, οι οποίοι επί της αρχής θα πρέπει να ηγηθούν της πρωτοβουλίας. [EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS / POOL]

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – η οποία έχει τύχει ελάχιστης προσοχής μέχρι τώρα – επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά την πρόταση της απερχόμενης Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ περί χρήσης της ως μέσου επίλυσης της ανεξέλεγκτης σύγκρουσης που έχει προκύψει με την Πολωνία.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να την αγνοούν, καθώς έχουν άλλες προτεραιότητες.

Η πραγματοποίηση της Διάσκεψης προτάθηκε από την Κομισιόν και την Ευρωβουλή το 2019 έχοντας ως στόχο την ενεργοποίηση και συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Εδώ και μήνες, μεγάλο μέρος των συζητήσεων εντός της ΕΕ κυριαρχείται από τις διαφωνίες σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Η κατάσταση όμως κλιμακώθηκε αισθητά, ύστερα από την πολυσυζητημένη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο στην πράξη δεν αναγνωρίζει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του πολωνικού.

Πολλοί μετέφρασαν την απόφαση του δικαστηρίου ως ευθεία επίθεση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενώ άλλοι εκτιμούν ότι αναπόφευκτα θα οδηγήσει την Βαρσοβία εκτός ΕΕ.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, η Μέρκελ δήλωσε κατά την είσοδό της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη (21 Οκτωβρίου) ότι η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «καλό τόπο» για συζήτηση επί του θέματος.

H Διάσκεψη είχε την πρώτη της ολομέλεια στις 23 Οκτωβρίου, αλλά οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν πολιτικοί αντί πολίτες, οι οποίοι επί της αρχής θα πρέπει να ηγηθούν της πρωτοβουλίας.

Άλλα λέει η Μέρκελ, άλλα η Διάσκεψη

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη ωστόσο δεν άκουσαν τις συμβουλές της Μέρκελ, αλλά αντίθετα εστίασαν σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Φαίνεται ότι τα θέματα αυτά θεωρούνται πιο σημαντικά για τους πολίτες της ΕΕ, τουλάχιστον για αυτούς που συμμετείχαν.

«Μια πιο κοινωνική Ευρώπη και πώς περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των κανονικών εργαζομένων», κυριάρχησε τις συζητήσεις της ιρλανδικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ο επικεφαλής της, Εόιν Στάφορντ.

Πρόσθεσε ότι το «πακέτο μέτρων τόνωσης της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στη μετάβαση από την κρίση του COVID, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζοντας την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».