Διαμαρτύρονται οι Κροάτες μετά το σκάνδαλο της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να παραμείνει η άμβλωση νόμιμη, προσβάσιμη και ασφαλής για όλες τις γυναίκες στην Κροατία. [Shutterstock/fizkes]

Χιλιάδες Κροάτες διαδήλωσαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε εννέα πόλεις της Κροατίας την Πέμπτη, απαιτώντας «να μπει τέλος στην καταστροφή της δημόσιας υγείας και στην παραμέληση της υγείας των γυναικών».

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που οργανώθηκαν από διάφορες ΜΚΟ, προκλήθηκαν από ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ αρνήθηκαν να κάνουν άμβλωση σε μια έγκυο γυναίκα, της οποίας το 24 εβδομάδων έμβρυο διαγνώστηκε με κακοήθη και θανατηφόρο όγκο στον εγκέφαλο.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να παραμείνει η άμβλωση νόμιμη, προσβάσιμη και ασφαλής για όλες τις γυναίκες στην Κροατία.

Η άμβλωση στην Κροατία είναι νόμιμη μέχρι το τέλος της δέκατης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός μαιευτήρων στα δημόσια νοσοκομεία αρνούνται να την εκτελέσουν, επικαλούμενοι αντίρρηση συνείδησης.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με τα οποία ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού Υγείας Βίλι Μπέρος, ο οποίος αρχικά υπερασπίστηκε την απόφαση των νοσοκομείων, στη συνέχεια διέταξε τους επιθεωρητές υγείας να εξετάσουν την υπόθεση και τέλος δήλωσε την Πέμπτη ότι ένα νοσοκομείο δεν αρνήθηκε να εκτελέσει την άμβλωση, αλλά «ίσως αρνήθηκε να ικανοποιήσει την επιθυμία της γυναίκας για μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία άμβλωσης που δεν γίνεται στην Κροατία».