Δανία: Τέταρτη δόση εμβολίου για τους ενοίκους των γηροκομείων

Στα μέσα Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί έξι θάνατοι από COVID-19 σε οίκους ευγηρίας, αλλά έκτοτε ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 33 την πρώτη εβδομάδα του 2022. [Shutterstock / Galina Sharapova]

Οι ηλικιωμένοι και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας της Δανίας ενδέχεται να πρέπει να προετοιμαστούν για μια τέταρτη δόση του εμβολίου, δήλωσε ο Søren Brostrøm, διευθυντής της Αρχής Υγείας της Δανίας, σε συνάντηση Τύπου την Τετάρτη (12 Ιανουαρίου). Η απόφαση αυτή υποδαύλισε ορισμένες σημαντικές διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα.

Οι ηλικιωμένοι της Δανίας ήταν μεταξύ των πρώτων που έλαβαν την τρίτη δόση εμβολίου κατά του COVID-19 το περασμένο φθινόπωρο, αλλά ο αριθμός των θανάτων σε οίκους ευγηρίας αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ορών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί έξι θάνατοι από COVID-19, αλλά έκτοτε ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 33 την πρώτη εβδομάδα του 2022. Έτσι προέκυψαν και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για μια τέταρτη δόση εμβολίου για τους ηλικιωμένους και τους ενοίκους γηροκομείων που προτάθηκαν από τις δανικές αρχές.

Ο Henrik Nielsen, καθηγητής, ανώτερος ιατρός και ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Aalborg, δυσκολεύεται να εκτιμήσει την αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης.

«Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς. Θα προτιμούσα να έχω περισσότερη εμπειρία για το πώς ήταν τα επίπεδα αντισωμάτων σε ηλικιωμένους τρεις έως έξι μήνες μετά την τρίτη δόση. Αλλά αυτό ακόμα δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε. «Προς το παρόν, μια τέτοια απόφαση βασίζεται περισσότερο στην ελπίδα παρά στη γνώση», πρόσθεσε ο Nielsen.

Από την άλλη πλευρά, ο Allan Randrup Thomsen, καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, είναι πιο ένθερμος με την ιδέα της τέταρτης δόσης.

«Έχουμε πρόβλημα με τις λοιμώξεις στους οίκους ευγηρίας και βλέπουμε επίσης ότι κάποιοι ένοικοι πεθαίνουν και επομένως θα ήταν σκόπιμο να τους κάνουμε μια τέταρτη δόση», δήλωσε.

Ο Thomsen αιτιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι, καθώς η Δανία θα άρει κάποιους από τους περιορισμούς σήμερα, αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις και συνεπώς στον κίνδυνο το COVID-19 να περάσει σε ακόμη περισσότερα γηροκομεία της χώρας.

«Θα έλεγα ότι ηθικά και δεοντολογικά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να έχουμε τα στοιχεία. Στην περίπτωση των επιδημιών, πρέπει να σκέφτεσαι μπροστά και γι’ αυτό θεωρώ λογικό να δώσουμε μια τέταρτη δόση με βάση τις γνώσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή», κατέληξε.