COVID19: Η ΕΕ διακόπτει την αεροπορική σύνδεση με νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης – Αυστηρά μέτρα εξετάζονται και στην Ελλάδα

Εν μέσω ανησυχιών για μια νέα παραλλαγή του COVID-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αποτρέψει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική [Niel Goosen / Shutterstock]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη νέα παραλλαγή του COVID-19 που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική, δήλωσε την Παρασκευή (26 Νοεμβρίου) η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

” Σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, η Κομισιόν θα προτείνει την ενεργοποίηση του συστήματος έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της νότιας Αφρικής λόγω της ανησυχητικής παραλλαγής B.1.1.529″, ανέφερε η ίδια σε ένα tweet.

Το AFP επικαλέστηκε τον υπουργό Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντενμπρούκε, ο οποίος δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι στο Βέλγιο εντοπίστηκε κρούσμα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του COVID-19.

Μια άλλη πηγή της Επιτροπής, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στη EURACTIV ότι υπάρχει “σημαντική ανησυχία σχετικά με την παραλλαγή”. “Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες και γενικά, φοβάμαι ότι, σε ολόκληρη την ΕΕ, μπορεί να έχουμε αργήσει και πάλι κατά κάποιο τρόπο να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα”.

Η Επιτροπή θα συστήσει να εφαρμόσουν και τα 27 κράτη μέλη το μέτρο και ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Βρετανία απαγόρευσε προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσβατίνι από την Παρασκευή και ζήτησε από τους επιστρέφοντες Βρετανούς ταξιδιώτες από τους προορισμούς αυτούς να μπουν σε καραντίνα.

Η παραλλαγή έχει έναν “πολύ ασυνήθιστο σχηματισμό” μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να τη διευκολύνουν να αποφύγει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αξιολογούν τη νέα παραλλαγή του ιού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Η ανακάλυψή του την Παρασκευή σφυροκόπησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ασία, όπου οι μετοχές υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών και το πετρέλαιο έπεσε πάνω από 3%.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, δεν χρειάζεται να λαμβάνονται από τους υπουργούς, αλλά μπορούν επίσης να υπογράφονται από τους πρεσβευτές της χώρας στις Βρυξέλλες.

Αυστηρό πρωτόκολλο σε εφαρμογή και στην Ελλάδα

Ένα ιδιαίτερα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο μπαίνει σε εφαρμογή για ταξιδιώτες που έρχονται από την Νότια Αφρική ώστε να μην περάσει στη χώρα η μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Αυτό αναμένεται να ανακοινώσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για το θέμα. Οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα πρέπει εφεξής να ζητούν ειδική άδεια από την πρεσβεία για να μπαίνουν στη χώρα. Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν τριπλό αρνητικό τεστ PCR προτού τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα: ένα πριν ταξιδεψουν, ένα μόλις φτάσουν και ένα τρίτο μετά από δεκαήμερη καραντίνα. Ακόμη, υπάρχει εισήγηση για αυξημένους ελέγχους στα αεροδρόμια για ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής.

«Είχα επισημάνει ήδη από τις αρχές της πανδημίας, ότι αν δεν έχουμε μαζικό εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων θα είναι μεγάλη» έγραψε στη σελίδα του στο facebook, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο LSE του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος. «Δυστυχώς, στην Αφρική μόνο το 6.5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο». Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση, ωσότου υπάρξει καλύτερη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης.

(επιμέλεια: Ματθαίος Τσιμιτάκης)