Χωρίς βίζα τα ταξίδια στις ΗΠΑ για τους Κροάτες

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κροατικής Εθνικής Τράπεζας, Boris Vujčić, η είσοδος στο VWP θα αποτελέσει ώθηση για τις επιχειρήσεις. [EPA-EFE/VALDA KALNINA]

Οι Κροάτες υπήκοοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα το αργότερο από την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μπότσινοβιτς στην εθνική τηλεόραση HRT, προσθέτοντας ότι «αυτές οι ειδήσεις μαρτυρούν το γεγονός ότι η Κροατία αναγνωρίζεται ως στρατηγικός εταίρος ασφαλείας ».

«Δόξα στην Κροατία γιατί δεν είναι εύκολο να μπεις στο Πρόγραμμα απαλλαγής από τη θεώρηση (VWP). Από την ασφάλεια των συνόρων και τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας έως τη μεταναστευτική πολιτική, η κυβέρνησή σας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να συμβεί αυτό και, ως εκ τούτου, το συγχαίρω », δήλωσε στο HRT η Maureen Cormack, αναπληρώτρια βοηθός γραμματέας του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων.

Αυτό ισχύει για όλους τους Κροάτες πολίτες με κροατικό διαβατήριο. Αυτό είναι το κύριο κριτήριο, είπε η Cormack.

Μία από τις προϋποθέσεις για την είσοδο στο VWP ήταν να έχετε λιγότερο από 3% των απορριφθέντων θεωρήσεων. Η Κροατία εκπλήρωσε αυτό το κριτήριο τον Απρίλιο. Ένα από τα κύρια προβλήματα ήταν οι Κροάτες πολίτες, αυτοί με κροατικά διαβατήρια, από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Ενώ αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Μπότσινοβιτς, είπε επίσης ότι έχει γίνει πολλή δουλειά σε άλλες συμφωνίες. Η είσοδος στο πρόγραμμα απαλλαγής από τη βίζα είναι πολύ καλά νέα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κροατία στο σχέδιό της να εισέλθει στο Σένγκεν, είπε επίσης ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κροατικής Εθνικής Τράπεζας, Boris Vujčić, η είσοδος στο πρόγραμμα θα αποτελέσει ώθηση για τις επιχειρήσεις, επειδή πολλές σύγχρονες εταιρείες ενδιαφέρονται για την αμερικανική αγορά.