Χιλιάδες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα κατά της πανδημίας στο Δουβλίνο 

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας επέκριναν τη θέσπιση των περιορισμών για την πανδημία και υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι "εξαναγκάζονται" να κάνουν το εμβόλιο και "υφίστανται διακρίσεις" εάν επιλέξουν να μην το κάνουν. Οι παρευρισκόμενοι άσκησαν επίσης κριτική στην κάλυψη της κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης. [EPA-EFE/STR]

ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Το απόγευμα του Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Δουβλίνο για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση κατά των περιορισμών εξαιτίας του COVID-19. Η πορεία διέσχισε την πόλη πριν καταλήξει σε συγκέντρωση. 

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας επέκριναν την εισαγωγή περιορισμών για την πανδημία και υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι «εξαναγκάζονται» να κάνουν το εμβόλιο και ότι «υφίστανται διακρίσεις» εάν επιλέξουν να μην το κάνουν. Οι παρευρισκόμενοι άσκησαν επίσης κριτική για την κάλυψη της κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την έξαρση των λοιμώξεων, επανήλθαν στην Ιρλανδία τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένοι πανδημικοί περιορισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν αρθεί τον Οκτώβριο. Όπως και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, στην Ιρλανδία απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού ή ανοσίας, π.χ. το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, για την πρόσβαση σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφους. 

Η Εθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία της χώρας δήλωσε επίσης ότι θα συνεδριάσει κανονικά αυτό το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη νέα παραλλαγή Omicron και να εξετάσει τη λήψη πιθανών περαιτέρω μέτρων. 

Η Ιρλανδία συντάχθηκε με μια σειρά άλλων χωρών που περιόρισαν τα ταξίδια από και προς επτά αφρικανικές χώρες, που θεωρούνται περιοχές ενδιαφέροντος όσον αφορά την παραλλαγή, θεσπίζοντας νέους κανόνες εξέτασης και καραντίνας για όσους έφτασαν από αυτές. 

(Molly Killeen | EURACTIV.com)