Αυστριακός υπουργός Υγείας: «Δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την Όμικρον»

Η Αυστρία δεν θα ήταν σε θέση να σταματήσει την παραλλαγή Omicron, αλλά «μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο Βόλφγκανγκ Μούκσταιν, υπουργός Υγείας της Αυστρίας. [EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA]

Η Αυστρία προετοιμάζεται για τον υψηλό ρυθμό με τον οποίο αναμένεται να εξαπλωθεί η νέα παραλλαγή Omicron του COVID-19. Ωστόσο, ο υπουργός υγείας της χώρας ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι για να σταματήσει η νέα μετάλλαξη.

Η Αυστρία δεν θα ήταν σε θέση να σταματήσει την παραλλαγή Omicron, αλλά «μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο Βόλφγκανγκ Μούκσταιν, υπουργός Υγείας της Αυστρίας, μετά από συνάντηση με τον διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, όπως αναφέρει το ORF.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με την Όμικρον έρχονται σε καθημερινή βάση, καθιστώντας δύσκολη τη χάραξη πολιτικής. Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι όσοι έχουν αναρρώσει ή έχουν εμβολιαστεί ενδέχεται να μολυνθούν, ανέφερε. 

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν την αναμνηστική δόση «πριν από τις διακοπές και να δώσουν στον εαυτό τους και την οικογένειά τους αυτό το χριστουγεννιάτικο δώρο».

Από τον Ιανουάριο του 2022, η Αυστρία θα λάβει τις πρώτες παρτίδες του πρόσφατα εγκεκριμένου εμβολίου Novavax, το οποίο πολλοί ελπίζουν ότι θα κατευνάσει την ανησυχία των σκεπτικιστών του εμβολίου σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA.

Σε αντίθεση με τα κοινώς χρησιμοποιούμενα εμβόλια BioNTech/Pfizer και Moderna, το Novavax είναι «παραδοσιακό» εμβόλιο, όπως χαρακτηρίζεται, που τροφοδοτείται από νεκρά κύτταρα του ιού.