Αυστρία: Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα COVID λόγω της Omicron

Η αρμόδια υπηρεσία GECKO είχε ήδη προβλέψει τον Δεκέμβριο ότι η νέα παραλλαγή θα οδηγούσε σε περίπου 15.000 μολύνσεις την ημέρα έως τα μέσα Ιανουαρίου. [Shutterstock/viewimage]

Η Αυστρία είναι αντιμέτωπη με εκτίναξη των λοιμώξεων από τον COVID λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron. Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν άνω του 77% από Τρίτη έως Τετάρτη. Ο αριθμός των μολύνσεων – που έφτασε σχεδόν τις 10.000 μόνο την Τετάρτη – έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τη Δευτέρα.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση θα συναντηθεί με τον «Συντονισμό για την Κρίση COVID» (GECKO) – το κύριο συμβουλευτικό όργανο για την πανδημία του κορωνοϊού – για να συζητήσουν την εφαρμογή νέων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πανδημία δεν θα βγει εκτός ελέγχου. Η Omicron έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή τη Δευτέρα, γεγονός που οδήγησε στην απότομη αύξηση των ποσοστών μόλυνσης.

Η GECKO είχε ήδη προβλέψει τον Δεκέμβριο ότι η νέα παραλλαγή θα οδηγούσε σε περίπου 15.000 μολύνσεις την ημέρα έως τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι «δύσκολο να αξιολογήσουμε τι μας περιμένει», είπε στον Kurier η επιδημιολόγος και μέλος της GECKO Eva Schernhammer. Τόνισε ότι πρέπει να επανεκτιμηθεί εάν τα τρέχοντα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι «επαρκή». «Εφόσον δεν μπορούν να προβλεφθούν οι εξελίξεις, χρειάζεται προσοχή», πρόσθεσε.

Ακόμη και ένα πιθανό lockdown δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν και εξακολουθεί να θεωρείται η «έσχατη λύση» και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, δεν είναι σαφές εάν η κατάσταση θα καταστήσει απαραίτητο ένα νέο lockdown, είπε ο Schernhammer. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) το 70,2% του αυστριακού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 68,5% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.